Overblik: Læs hele AgriWatchs dækning af lukning af Danish Crown-slagteri

Overkapacitet på slagteriet i Sæby har fået Danish Crown til at indstille slagteriet til lukning. Få overblikket her.
Foto: Gregers Tycho
Foto: Gregers Tycho

Danish Crown indstillede torsdag koncernens slagteri i Sæby til lukning.

Det skyldes overkapacitet på slagteriet som følge af færre slagtninger, hvilket ville koste Danish Crown 300 mio. kr. på årsbasis. 800 ansatte står derfor til at miste deres job.

Danish Crown lukker slagteri - 800 mister jobbet

Få det samlede overblik over AgriWatchs dækning her:

Fødevareøkonom Henning Otte Hansen vurderede, at beslutningen var et nødvendigt onde, som slagteriet var tvunget ud i.

”Der er en del på spil ved at lukke det, og det er en ret markant beslutning, slagteriets størrelse taget i betragtning,” lød det fra fødevareøkonomen.

”Men Danish Crown har vurderet, at slagteriet er for dyrt og ineffektivt i forhold til omkostningerne. De har god grund til at lukke det mindst rentable anlæg, for lændmændene skal ikke betale overpris for at have et slagteri stående, hvis de faste udgifter er for høje i forhold til produktiviteten”

Fødevareøkonom: Danish Crown er tvunget ud i ret markant beslutning

Fagforeningen Fødevareforbundet NNF kom også med en krads kritik af landbruget, som næstformand Jim Jensen mener, er skyld i lukningen.

På grund af en lav notering har flere nemlig sendt smågrise ud af landet i stedet for ind på de danske slagterier.

NNF om slagteri-lukning: Pilen peger på landmændene

Danske Svineproducenters formand, Jeppe Bloch Nielsen, kaldte beslutningen om at indstille slagteriet til lukning for rettidig omhu og pegede på en for lav notering som årsag.

Danske Svineproducenter peger på lav notering som årsag til Sæby-lukning

Per Laursen forklarede, at Sæby-slagteriet blev valgt, fordi en lukning i Sæby ville påvirke de andre slagterier mindst. Samtidig stod det mere end 100 år gamle slagteri over for større investeringer.

Danish Crown-chef: Derfor vælger vi at lukke Sæby

Per Laursen forklarede også, at overbemandingen kostede 27 kr. per 90 kg slagtegris - eller omkring 30 øre per kg for andelshaverne på afregningen.

De ekstra omkostninger på 30 øre per kilo skal ses i forhold til, at Danish Crown for nyligt meldte, at man det seneste halve regnskabsår har været historisk langt bagefter på afregningen i forhold til de europæiske konkurrenter.. 

To tal forklarer Danish Crowns fabrikslukning: Overkapacitet koster landmænd millioner

Overblik: Slagteriet i Sæby var tredjestørst i Danmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også