To tal forklarer Danish Crowns fabrikslukning: Overkapacitet koster landmænd millioner
300 mio. kr. årligt.
Så meget koster det lige nu for Danish Crown at have overkapacitet i form af for mange slagteriarbejdere til at betjene knive, i forhold til den mængde grise, der skal slagtes.
Regner man det ud i forhold til, at produktionsdirektør Per Laursen forventer at skulle køre mellem 11,2 og 11,4 mio. grise gennem kæderne i det igangværende regnskabsår, så koster overbemandingen 27 kr. per 90 kg slagtegris - eller omkring 30 øre per kg for andelshaverne på afregningen.
Hvor målsætningen er at ende med plus 83 øre per kilo i forhold til koncernens eget definerede EU-indeks, endte den dnaske slagterikoncern med et efterslæb på -168 øre per kilo. Her kan de 30 øre per kilo altså henføres til for høj kapacitet på slagterierne i Danmark.
Danish Crown trynet: Værste konkurrence-evne nogensinde
Derfor var der heller ingen tvivl om for Per Laursen og Danish Crowns ledelse og bestyrelse, at der skulle ske noget, forklarer produktionsdirektøren om torsdagens beslutning om at indstille til lukning af slagteriet i Sæby og dermed fyring af næsten 800 medarbejdere.
Danish Crown lukker slagteri - 800 mister jobbet
”Når vi har så ringe kapacitets-udnyttelse, som vi har i øjeblikket, så stiger enhedsomkostningerne til et for højt niveau. Dermed udbetaler vi en dårligere notering, og så taber vi konkurrencekraft. Det betyder, at det bliver mere attraktivt at eksportere smågrise, og det er den spiral, vi har været inde i,” konstaterer Per Laursen.
”Selv om vi de sidste 4-5 uger har kunnet hæve noteringen mere end det europæiske indeks, og vi er i gang med at lukke noteringsgabet, så har vi et mega efterslæb i indeværende år. Og når prognoserne på slagtesvine-tilførslerne ikke viser forbedring, så kan vi ikke blive ved med at køre med den her kapacitet, men må træffe den her trælse og tunge beslutning.”
Kommer under 200.000 grise per uge
Danish Crown har i en række år haft en faldende dansk produktion af slagtegrise, som største aktør i en branche, der har mærket vigende produktion midt i en øget eksport af smågrise.
Her lød det for nogle år siden, at selskabet havde det bedst med en produktion i omegenen af 250.000 slagtninger om ugen i Danmark af hensyn til, at man skulle have kritisk masse til at kunne afsætte bedst muligt i ind- og udland.
Så kom først afrikansk svinepest-pandemien, der fik priserne til at nå jubel-højder i 2019-2020-vinteren - og så covid-pandemien, der først slog priserne grundigt ned igen og derefter lagde hindringer på blandt andet eksporten af smågrise. Hvilket igen fik presset på de danske slagterier til at vokse massivt med lange køer af grise til slagterierne.
Det medførte, at Per Laursen i efteråret 2020 måtte ud i den største ansættelsesrunde i mange år med efterlysning af næsten 400 ekstra ansatte til at håndtere de mange tusinde ekstra grise fra andelshaverne. En af bare flere større ansættelsesrunder.
”Vi var næsten oppe på 300.000 slagtninger om ugen, så sent som sidste år. Nu kommer vi ned på mellem 190.000 og 200.000 slagtninger om ugen hen over sommeren,” forklarer Per Laursen om det, han kalder ”en rutsjebane”.
Han husker, dengang Danish Crown i 2004 slagtede omkring 400.000 grise om ugen.
”Vi forventer, at det vil ende omkring 11,2 til 11,4 mio. grise i et helårsperpektiv. Det er et fald på 12 til 14 pct fra 21/22-regnskabsåret til i år,” siger han og tilføjer:
”Det, der er afgørende er jo, at vi i vores strategi fra forrige år ikke kæmper for at få flere grise, men for at holde fast i det, vi har. Vi skal ikke have flere grise, men have mere værdi i de kilo, vi har,” siger han med henvisning til strategien Feeding the Future, der frem mod 2026 forventer at skulle håndtere melllem 10 og 13 mio. grise årligt fra de danske andelsejere i selskabet.
Når Per Laursen nu skal planlægge kapaciteten på de tilbageværende fem slagterier i koncernen herhjemme, så går han efter et tal på 240.000 grise om ugen.
”Det kræver lidt overkapacitet, for der skal være plads til produktionstab og helligdag. Men når vi indstiller Sæby til lukning, så opnår vi en ugekapacitet, der matcher det. Det vil medføre, at vi kan køre Horsens, Ringsted og Blans tilbage på normal kapacitet, for vi skal have den forbedrede kapacitetsudnyttelse, der er så utrolig afgørende,” konstaterer han.
Relaterede artikler
Danish Crown-chef: Derfor vælger vi at lukke Sæby
For abonnenter
NNF om slagteri-lukning: Pilen peger på landmændene
For abonnenter