Danish Crown og HK Scan skruer op for samarbejdet om huder

Hudeselskabet Scan-Hide kæmper for at igen at skabe en overskudsgivende forretning. Nu er der indgået et samarbejde, som øger selskabets prodution.
Foto: PR/Danish Crown
Foto: PR/Danish Crown

Danish Crowns datterselskab Scan-Hide skruer nu op for samarbejdet med den finske koncern HK Scan.

Fremover skal Scan-Hide producere svenske og finske produkter for HK Scan til nordiske og europæiske kunder.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

"Vi mener, at det er meget værdiskabende for alle parter, at vi med sporbart læder kan komme tættere på slutforbrugerne med svenske og finske huder. Samtidig kommer vi tættere på de svenske og finske brands," siger Michael Søndergaard, direktør i Scan-Hide, i meddelelsen.

Også HK Scan ser gode perspektiver i at øge samarbejdet.

"Vi ser mange synergier i samarbejdet med Scan-Hide, hvor vi har fået lavet en række omkostningsbesparelser, ligesom det giver os en stor fordel, at vi handler direkte med et garveri. Det har været et ønske for os," siger Carsten Boe Pedersen, der er chef i HK Scan Biotech, i meddelelsen.

Scan-Hide var i mange år en lukrativ forretning for Danish Crown, men de seneste år er gassen gået af ballonen.

I det seneste regnskab for 2019/20 kunne hudeselskabet præsentere en omsætning på 397,2 mio. kr. og et minus på bundlinjen på 5,1 mio. kr. for regnskabsåret 2019/20.

Sammenlignet med året forinden faldt omsætningen med godt 113 mio. kr. Dog blev underskuddet mindsket med over 13 mio. kr.

Scan-Hide modtog lige under 1,1 mio. huder i løbet af regnskabsåret. Det var et fald på 6 pct. sammenlignet med året forinden.

Fokus på sporbarhed

For at rette op på forretningen har Danish Crown lagt en ny strategi for selskabet, som AgriWatch kunne beskrive i november 2020.

Hudeselskabs nye strategi skal tage kampen op mod billige alternativer til læder 

Det indfatter nye medarbejdere, en digitalisering og en ny kommerciel strategi, som skal være Scan-Hides trumfkort mod konkurrenternes alternativer.

Konkurrencen er blevet skærpet, eftersom nye spillere er gået ind på markedet for huder eller det, der ligner. Priserne er blevet presset af det såkaldte "weekendlæder" eller pbc-læder, som er olieindustriens svar på læder.

Derfor vil Scan-Hide nu slå et slag for datterselskabets historie og tradition med at producere skind.

"Vi har en unik historie med vores sporbarhed, positionering i Skandinavien på dyrevelfærd og måden, vi driver landbrug på. Vi har nogle fantastiske huder, men de store brands vælger pris og ikke historien, der følger med," sagde Michael Søndergaard i forbindelse med strategien og fortsatte:

"Derfor er vi stålfaste på at få dyrene i fokus og differentiere os fra, at det ikke bare er et stykke hud, der ligner, men at vi kan differentiere os med dyrevelfærd og kvalitet."

Blandt andet vil Scan-Hide begynde at lasermærke sine huder som de første i verden. Det vil give sporbarhed til landmanden og har været en af opgaverne det forgangne år.

I efteråret 2019 meddelte det private slagteri Himmerlandskød, at man forlod andelsselskabet Scan-Hide, som selskabet i knap 30 år havde ejet sammen med Danish Crown og Skare.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også