AgriWatch

Overskuddet daler hos andelsselskabers oliemøller

Top- og bundlinje går en smule tilbage i 2020 for Scanola, der laver rapsolie og foderkager til landbruget. Selskabet er ejet af Danish Agro, DLF og Vestjyllands Andel.

Foto: Danish Agro / PR

Det gik ikke helt som smurt i olie for Scanola på havnen i Aarhus.

Selskabet, der laver rapsolie og foderkager af danske rapsfrø, er ejet af Danish Agro, DLF og Vestjyllands Andel, tabte en anelse på top- og bundlinje.

Selskabet kommer ud med en omsætning på 1,046 mia. kr. i 2020 mod 1,081 mia. kr. i 2019. Bruttofortjenesten er næsten status quo på 27,3 mio. kr mod 27,5 mio. kr. i 2019.  Bundlinjen lyder på 5,6 mio. kr. mod 6,5 mio. kr. i 2019.

Trods tilbagegang kommer Scanola ud med tilfredsstillende resultater, mener ledelsen, der består direktionen Claus Emmertsen og Henrik Pedersen.

"I året 2020 har denne forpligtelse været afgørende for forsyningen til Scanolas crushingkapacitet, idet der er bearbejdet 297.765 tons rapsfrø. Salget af rapskager og rapsolie er forløbet tilfredsstillende og til gode priser, hvilket har betydet, at Scanola har fået et tilfredsstillende økonomisk resultat samtidig med at afregningspriserne på frø og kager har været ret tilfredsstillende. Resultatet er på niveau med forventningerne til året," fremgår det af årsrapporten.

Oliemøllen modtager kun danske rapsfrø, som fra havnen i Aarhus laver til rapsolie, der bruges til biodiesel- og foderindustrien, samt foderkager til landbruget.

Det er ledelsens vurdering, at driften i 2021 bliver overskudsgivende i størrelsesorden 6-8 millioner kr. før skat.

Scanola har også produktion i Letland, hvor den samlede lagerkapacitet er på 24.000 ton rapsfrø. Herfra forarbejder møllen årligt 150.000 ton rapsfrø. Scanola Baltic producerer blandt andet rapsolie, som bliver forhandlet i den baltiske detailhandel

Omsætningen er fordelt med 520 mio. kr. i Danmark, hvilket er tilbagegang. Salget til andre EU-lande er steget til 496 mio. kr.

Tidligere L&F-direktør er nyt medlem i grovvarekoncerns bestyrelse

Privat Claas-forhandler om 2020: "Tilfredsstillende under givne markedsforhold"

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch