Danish Crowns strid om lønkroner udløser voldgift-sag

Der er lagt op til en afgørelse i en faglig voldgift om aflønningen af seks hjemsendte slagteriarbejdere fra Danish Crown i Horsens. Flere sager kan være på vej, mener Fødevareforbundet NNF.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

For seks slagteriarbejdere bliver der nu tale om fagretslig afgørelse om den aflønning, de har fået, da slagteriarbejderne blev sendt hjem fra arbejdet på Danish Crown i Horsens.

Slagteriarbejderne blev bedt om at blive hjemme, så de ikke bragte eventuel smitte med ind på det største af Danish Crowns slagterier. Men da lønnen kom, var de noget forbavsede.

I stedet for at få et gennemsnit af deres løn gennem de seneste fire uger fik de deres timeløn. Det svarer til en lønnedgang på omkring 50 til 60 kr. per time.

Det vakte ikke begejstring hos Fødevareforbundet NNF, der har haft indbragt sagen til forhandling mellem de to hovedorganisationer FH og DA. Parterne kunne ikke blive enige, hvorfor de seks sager nu skal afgøres i en faglig voldgift.

Fødevareforbund stærkt utilfreds med aflønning af hjemsendte slagteriarbejdere 

NNF mener også, at der er flere tilfælde på slagteriet i Ringsted, hvor ansatte blev sendt hjem på sygedagpenge i stedet for at modtage løn.

"Det er ikke én stor sag, men vi har mange sager på vej. Nu har vi rejst den første sag med seks ansatte. Arbejdsgiverne vil have, at uenigheden skal afgøres ved en faglig voldgift, hvilket desværre kan blive en langtrukken proces. Det er problematisk for vores medlemmer, at de ikke kan få en hurtig afklaring – ikke mindst fordi, at så længe der ikke er faldet en afgørelse, kan Danish Crown forsætte med den underbetaling, vi mener har fundet sted. En hurtig afklaring havde afgjort været at foretrække," siger Jim Jensen, næstformand Fødevareforbundet NNF, til AgriWatch.

Foto: NNF / PR
Foto: NNF / PR

Han frygter, at en faglig voldgiftssag kan vare omkring et halvt år, men næstformanden hæfter sig samtidig ved, at den problematiske betaling af hjemsendte medarbejdere ikke er begrænset til et enkelt eller to slagterier, men gælder alle slagterier.

Fra pressechefen i Danish Crown lyder det, at afventer sagens gang i det faglige system:

"Vi er ærgerlige over, at vi skal i det fagretslige system, men det er en af styrkerne i den danske model, at når der er ting, som organisationerne er uenige om, er der en klar procedure for, hvordan sagen behandles," siger Jens Hansen til AgriWatch.

Tidligere håbede Danish Crown på, at der blev fundet en løsning i fordragelighed. Dengang lød det fra slagterikoncernen.

"Det er nyt land, og vi er i dialog med NNF gennem Dansk Industri om, hvordan det skal gribes an. Det finder vi en løsning på," sagde pressechef hos Danish Crown, Jens Hansen, til AgriWatch.

Om aflønningssagerne siger næstformanden i Fødevareforbundet NNF:

"Det er sunde og raske mennesker, der hellere end gerne vil gå på arbejde og tjene deres løn. Virksomheden vil ikke have dem på arbejde, så må virksomheden kompensere dem for den tabte indtjening. Der er mig bekendt ingen andre faggrupper på slagterierne, der er blevet trukket i løn, fordi de er blevet sendt hjem," siger Jim Jensen til AgriWatch.

 

Danish Crown klar til at teste ansatte på de to største slagterier 

Frustrationen hos ansatte

Fællestillidsrepræsentanten på slagteriet i Ringsted, Jan Bruno Christensen, har flere kolleger, der føler sig snydt af Danish Crown. Han tvivler på, at kollegerne vil vente på at få afklaret uenigheden om deres løn:

"Vi har været gennem nogle barske uger. Folk har måttet gå i isolation, og har accepteret at skulle testes flere gange om ugen. Samtidig har de skullet stå model til udskamning i nabolaget. Og nu viser det sig så ovenikøbet, at de har mistet tusindvis af kroner.  Frustrationen blandt mine kolleger er absolut til at tage og føle på," forklarer Jan Bruno Christensen i en meddelse fra Fødevareforbundet NNF, og han tilføjer om slagteriarbejdernes holdning til sagen:

"Mine kolleger har brug for en afklaring hurtigst muligt. En faglig voldgift kan tage op mod et halvt år, før den bliver afgjort. Så lang tid tror jeg ikke, at mine kolleger er indstillet på at vente. Det er ikke deres skyld, at de ikke har kunnet yde deres normale indsats. Det skal de ikke straffes økonomisk for," forklarer Jan Bruno Christensen i meddelelsen.

Slagteriarbejdernes næstformand: "Det havde været ønskeligt med en teststation"

NNF: Forsigtig optimisme om forbedrede arbejdsvilkår til ansatte på tyske slagterier 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også