Nyt selskab vil åbne bioraffinaderi i år og tror på flere af slagsen

I år håber nyt andelsejet selskab at kunne producere det første græsprotein på et nyt anlæg. Ambitionen er, at produktet også skal kunne bruges til fødevarer.
Foto: DLG / PR
Foto: DLG / PR

Biorefine Denmark blev tirsdag offentliggjort som et nyt selskab i et samarbejde mellem DLG, Danish Agro og DLF.

Tanken med selskabet er at dyrke bæredygtigt protein, og det første anlægs placering ventes snart offentggjort ifølge den nye direktør i selskabet.

Produktet i første omgang målrettes det økologiske segment.

"Vi skal i gang med at producere bæredygtigt protein i Danmark. Vi starter ud med det økologisk segment, som på sigt skal erstatte en del af den økologiske soja, som importeres," siger den ny udpegede direktør i Biorefine, Vagn Hundebøll fra DLG.

Andelsselskaber går sammen og vil lave grønt protein

Ifølge ham er græs en klimavenlig afgrøde med mindre kvælstofudledning, og projektet, som har været undervejs siden jul, har et stort potentiale.

"Det er det første projekt, men vi håber, at det kan vokse sig større og bredde sig til flere ton og forædles yderligere til human ernæring i fremtiden," siger Vagn Hundebøll.

Projektet skal erstatte et tidligere udmeldt projekt fra efteråret 2019, hvor Danæg, der er DLG-ejet, Arla og Biotest meldte ud om en investering i et bioraffinaderi.

DLG investerer i grønt bioraffinaderi

Ifølge Vagn Hundebøll har de oprindelige parter trukket sig ud af projektet, og derfor tog DLG kontakt til de nye partnere Danish Agro og DLF, der hver ejer 25 pct. af Biorefine, mens DLG ejer 50 pct.

"Det er stadig det samme projekt, men da de andre parter valgte at trække sig, så i DLG tog vi kontakt til Danish Agro og DLF, som syntes, at det var spændende. Det er vigtigt, at landbruget står sammen og ikke kun laver hvert sine projekter. Hvis vi virkelig skal rykke noget, så skal vi også gøre det gennem strategiske partnerskaber," siger Vagn Hundebøll.

Begrundelsen for at arbejde med økologisk græs skal findes i flere årsager, mener direktøren:

"Vi har en stor efterspørgsel på økologisk protein til den animalske produktion, og prisniveauet er højere på økologisk græs. Vi kan ikke konkurrere med konventionel soja endnu, så det skal vi øve os på," siger Vagn Hundebøll.

Han ser græsprotein som en af erstatninger for importeret soja, men selskabet er endnu ikke klar til at sætte konkrete mål for, hvor stor en del af den importerede soja, som græsprotein kan erstatte.

Stor interesse

I første omfang omfatter selskabets projekt med græsprotein dyrkning af ca. 2000-2500 hektar, men det er forventningerne, at der i fremtiden skal dyrkes på et større areal.

"Det sidste døgn har vi fået mange henvendelser fra borgmestre, landmænd og biogasanlæg, som håber, at vi vil lave anlæg ved dem. Der er basis for, at mange vil være med. Der er mange, som kan bruge afgrøderne separat," forklarer Vagn Hundebøll.

Den samlede investering i det første anlæg er på omkring 30 mio. kr. hvoraf 14 mio. kr. kommer fra GUDP-midler.

"Vi vil gerne se businesscasen først, men vi har en spændende teknologi, vi skal teste, hvor vi bruger fermentering i stedet for varmebehandling. Vi starter nok med at kunne begge dele, men vi vil fermentere, fordi det er mere miljøvenligt og kræver mindre energi. Det er bakterier, der omsætter sukkeret i græs til protein. Det er også et skridt på vejen til human ernæring," fortæller Vagn Hundebøll.

Selskabet er i dialog om placeringen af det første bioraffinaderi, og det er ifølge Vagn Hundebøll tæt på, at placeringen kan offentliggøres. Derfor er planen også, at anlægget bygges i år, og at det første protein kan produceres i år, mens det først er til næste år, at de første resultater fra driften og anlægget kan ses.

Derfor forventer direktøren også, at der er flere bioraffinaderier på vej.

"Det tror jeg på, for jeg tror virkelig på konceptet. Med den store interesse vi har mødt, så er jeg sikker på, at det er det første af flere anlæg. Det kan være andre konstellationer, men vi har en stor landsmandskreds bag os, som vil have alternativ til korndyrkning og vil bruge områder, som du ikke kan dyrke på anden vis. Der kan græs være et alternativ," siger direktøren.

I starten af året fik Vestjyllands Andel del i GUDP-midlerne til et gårdanlæg til grønt protein, som etableres i samarbejde med Ausumgaard og Seges, men ifølge Vagn Hundebøll kan man ikke tale om konkurrence i forhold til at komme først med projektet.

"Der er ingen konkurrence, for der er så stort et marked, at de to projekter ikke konkurrerer med hinanden på nuværende tidspunkt. Vi har 25 års erfaring med græs, og jeg kan ikke se, at andre har den erfaring. Vi har tidligere bygget fermenteringfabrikker, så den viden har vi også i huset, så vi er klædt godt på. Samtidig bliver slutproduktet ikke bedre end det produkt du fylder i, og der er vi glade for, at DLF er med, for de byder ind med stor ekspertviden. Men vi hilser naturligvis andre projekter velkommen" siger Vagn Hundebøll.

Biorefine Denmark skal producere koncentreret protein af kløvergræs og lucerne til økologisk foder og på sigt også protein der kan indgå i fødevarer.

Græsprotein-virksomhed barsler med ny fabrik 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også