Kopenhagen Fur forventer flere afviklinger af minkbedrifter efter skidt auktion

Priserne og salgsprocenten på årets første auktion for Kopenhagen Fur er hårdt ramt af coronakrisens konsekvenser for minkbranchen. Det kommer til at betyde, at flere minkavlere må trække stikket, forudser selskabets adm. direktør.
Auktionssalen i Kopenhagen Fur har i april været tom for købere, da årets første auktion er blevet afviklet online. | Foto: PR-foto Kopenhagen Fur
Auktionssalen i Kopenhagen Fur har i april været tom for købere, da årets første auktion er blevet afviklet online. | Foto: PR-foto Kopenhagen Fur

Årets første auktion for Kopenhagen Fur nærmer sig afslutningen og forventes med to dages forsinkelse af blive afsluttet torsdag.

Det har været en skidt auktion for de danske minkavleres afsætterfirma. Selskabets adm. direktør kalder priserne på de solgte skind for "virkelig dårlige" og forventer, at salgsprocenten på omkring 70 pct. af de udbudte skind vil holde stik, når auktionen er afsluttet.

Det kommer til at betyde, at flere minkavlere må afvikle deres bedrifter efter en flerårig periode med dårlige priser, der er kommet af et globalt overudbud af minkskind, påpeger topchefen.

"Det er slemt. Det er der ingen tvivl om. Minkavlere har haft rigtigt dårlige år, og nu er coronakrisen kommet oveni. Vi er ikke ene om at have det svært i øjeblikket, men med de foregående år, branchen har haft, havde vi håbet på og forventet at se en vending i år. I stedet kommer vi et nøk endnu længere ned på kurven, der i forvejen er et sted, hvor vi helst ikke vil have den," siger adm. direktør i Kopenhagen Fur, Jesper Lauge Christensen, til AgriWatch.

Kommer det til at betyde, at flere minkavlere må trække stikket?

"Det vil desværre nok være det, vi kigger ind i. Der vil være nogen, der med de her priser og salgsprocenter, vi ligger på, kigger ind i et år, hvor de ikke synes, det er værd at fortsætte," siger direktøren.

Jesper Lauge Christensen har dog ikke en vurdering af eller et bud på, hvor mange minkavleres bedrifter må lade livet som konsekvens af markedets lave priser.

For nuværende er knap 50 pct. af de 3,5 millioner udbudte skind blevet solgt, hvilket har resulteret i en gennemsnitspris på lidt over 160 kr. per skind. Til sammenligning var Kopenhagen Furs salgspris i 2019 på 184 kr. per skind i gennemsnit for alle minkskind og 198 kr. for danske skind.

I de første tre måneder af 2020 er seks minkfarme blevet erklæret konkurs. Dermed er 44 minkfarme gået bankerot siden 2017. Medlemmerne i Kopenhagen Fur er desuden i 2019 faldet fra 1450 til 1100. Faldet kommer især af, at flere avlere har valgt at lukke ned – ikke en nedgang forårsaget af mange konkurser, har topchefen i selskabet tidligere udtalt til AgriWatch.

Direktøren har desuden vurderet, at minkavlere skal have 50-100 kr. mere i gennemsnitspris i forhold til 2019-priserne, hvis de skal få overskud.

Coronakrisen skaber usikkerhed

Selv om priserne er omkring 10 pct. under niveauet sidste år, var det forventeligt, mener Jesper Lauge Christensen. Coronakrisen har dog påvirket markedet mere, end direktøren og selskabet først havde troet.

Derfor skal årsagen, til at salgsprocenten, der normalt er væsentligt højere end 70 pct., findes i de usikkerheder, krisen skaber.

"Vi har haft forholdsvist fornuftig support fra det kinesiske hovedmarked, der dog stadig er forsigtige. De varer, de køber nu skal garves og fabrikeres, før de kommer ud i detailhandlen, når vintersæsonen for alvor starter i december. Usikkerheden i detailhandlen er enormt stor i hele verden, hvor vores russiske kundegruppe, der har en stolt minkpelstradition, overhovedet ikke har været på banen under denne auktion," siger Jesper Lauge Christensen.

Direktøren påpeger dog, at det er coronakrisens effekt - og ikke det, at auktionen har været online - der har skabt mindre salg og lavere priser. Ifølge direktøren er salget gået langsommere end normalt, men kunderne har taget godt imod den digitale auktion og blandt andet interageret med hinanden via sociale medier.

"Det her er sådan set meget på linje med de forventninger, vi havde ud fra de efterretninger, vi havde fra markederne inden auktionen. Vi havde håbet på lidt mere support fra nogle af de kinesiske kunder. Jeg vil ikke sige, jeg er skuffet, men lidt overrasket over købekraften," siger Jesper Lauge Christensen.

Vanskeligt år

Normalvis kan årets første auktion være et lille fingerpeg om, hvordan resten af året kommer til at se ud for Kopenhagen Fur, salgsprocenten og priserne på minkskindet. Men med coronakrisen usikkerheder er virksomheden på lige så bar bund i forhold til, hvordan årets udvikling vil være som før auktionen. 

"Det giver mig et fingerpeg om, at det bliver vanskeligt år. Det er der ingen tvivl om. Og også mere vanskeligt, i forhold til hvad vi havde forudset for tre-fire måneder siden. Krisen har globalt stor indvirkning på vores salg. Så det jeg tager med fra auktionen er, at vores digitale løsning er blev fuldt ud accepteret og rost," siger Jesper Lauge Christensen.

Netop usikkerheder i forhold til coronaens fremtidige udvikling og indvirkning på markederne gør, at direktøren ikke tør give et bud på, hvad de kommende auktioner kommer til at byde på. Den næste auktion i juni kommer dog umiddelbart også til at foregå online.

"Lige nu kigger jeg mest på nuet. Det er svært at spå om, hvad der kommer til at ske fremadrettet. Der er ingen tvivl om, at vi overhovedet ikke er tilfredse, men vi må tage til takke med det, vi har solgt i den nuværende situation. Det er vigtigt for os også som brancheleder at holde gang i hjulene," siger Jesper Lauge Christensen.

Kopenhagen Fur meddelte i slutningen af marts, at der ville blive udbudt 5 millioner skind i den første auktion, efter at februar-auktionen blev udskudt grundet corona. Det tal blev dog nogle uger senere justeret til omkring 3,5 millioner skind i alt. For hele året har Kopenhagen Fur omkring 20 millioner skind til salg.

Direktøren fortæller, at der endnu ikke er taget stilling til, om det samlede udbud vil blive reduceret, men det skal selskabet til at vurdere nu.

Fra at have toppet med 968 mio. kr. i 2012/13 leverede Kopenhagen Fur i 2018/19 den laveste omsætning siden 2010. De danske pelsavleres auktionshus solgte nemlig for 532 mio. kr. – et fald på 9 pct. sammenlignet med året før.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også