Corona giver Danbred forsinkelser på kinesiske ordrer

En stor forventning til et hurtigt voksende kinesisk marked i 2020 bliver ikke en realitet for Danbred. Coronavirussen har nemlig betydet forsinkelser på ordrer for genetikselskabet, der krydser fingre for, at det ikke resulterer i aflysninger.
Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken/Ritzau Scanpix

Som europæisk genetikselskab er det svært at lave forretning med tredjelandene, mens coronakrisen fortsat præger især det kinesiske markeds åbenhed.

Det påpeger det danske genetikselskab Danbred, der oplever forsinkelser på ordrer og forretningsmøder i Kina.

"Ud af EU har der været udfordringer. Tredjelandene er forbeholdende, hvilket har resulteret i embargoer på transporten af dyr via fly. Der er ingen garantier for, at dyrene ankommer på tilrettelagte tidspunkter, hvilket kan gøre det vanskeligt for luftprøvelaboratorier at nå at teste til den tid, de skal," siger Thomas Muurmann, adm. direktør i Danbred, til AgriWatch.  

Udsatte forventninger

Thomas Muurmann påpeger, at landevejstransporten i EU fungerer fornuftigt efter omstændighederne. Virksomheden har dog haft store forventninger til, hvad det kinesiske marked kunne præstere i 2020.

I september oplyste Danbred, at der blev fløjet 1000 grise til en stor kinesisk farm, og at selskabet havde oplevet en markant stigning i antallet af forespørgsler fra Kina. Grundet afrikansk svinepest, der har hærget i landet, var flere af forespørgslerne desuden baseret på at få leveret totalløsninger til opbygning af nye produktioner.

Den store medgang i markedet blev dog i et brat øjeblik sat på pause grundet coronavirus.

"Det boom til tredjelandene, vi havde håbet på, bliver udsat. Om vi når at se det i 2020, tror jeg ikke med de begrænsninger på importen og markeder, der ikke bare kan tilgås," siger Thomas Muurmann.

Risikerer aflysninger

Danbred, der i 2018 omsatte for knap 927 mio. kr., har omkring 20 pct. af sin forretning baseret på kinesiske aktiviteter ifølge selskabets topchef.

Og det kan være svært at sælge danskavlede grise, der er kendt for en særlig kvalitet, hvis kinesiske kunder ikke kan undersøge dyrene professionelt.

"Når kunden skal udvælge dyrene, stiller de store krav og vil gerne sende en lokal dyrlæge, hvilket lige nu ikke kan lade sig gøre. Vi forsøger at finde alternative løsninger og gennemføre eksport uden dyrlæger, hvilket alt sammen skaber forsinkelser," understreger Thomas Muurmann og tilføjer:

"Afhængigt af hvor længe covid-19 varer, risikerer vi at gå fra forsinkelser til aflysninger. Vi arbejder dog på at finde løsninger. Det er for tidligt at sige, hvad det kommer til at betyde for os økonomisk – det kommer an på, hvordan det udvikler sig. Men vi følger skarpt med i de budgetter, vi har lagt, så de ikke løber til den forkerte side," siger Thomas Muurmann.

Direktøren fortæller desuden, at han mener, virksomheden er i en heldig branche, da fødevareforsyningskæden fortsat er relativt velkørende og ikke lige så hårdt ramt som andre brancher.

I slutningen af 2017 blev Danbred etableret ud af det tidligere Danavl-system, der blev splittet op. Selskabet har Landbrug & Fødevarer Svineproduktion som majoritetsejere med 51 pct., og Danish Agro og Holdingsselskabet DBI A/S som minoritetsejere med hver 24,5 pct.  

Selskabet fik i 2018 et overskud på godt 13 mio. kr. og har en egenkapital på omkring 653 mio. kr. Danbred samarbejder med 72 avls- og opformeringsbesætninger, to ks-stationer og fem formidlingskonsulenter i Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også