Asger Krogsgaard: "Der er en skævhed i vores avlssystem og det skal håndteres"

Danske avlsselskaber er stærke, men der er ikke et lige så stærkt sammenhold som tidligere, påpeger næstformand i Danish Crown og L&F, Asger Krogsgaard. Det er en udfordring, der muligvis kan løses via fælles finansiering, påpeger han.
Foto: PR-foto
Foto: PR-foto

Mere end 30 års erfaring som svineproducent, næstformandskab i Landbrug & Fødevarer og Danish Crown samt formandskab i Danske Slagterier. Sådan ser cv'et ud for Asger Krogsgaard, der mener, den danske svinesektor står overfor en stor udfordring inden for avl.

Ifølge Krogsgaard skal de nuværende høje svinenoteringer udnyttes, hvis branchen skal bevare sin konkurrencedygtighed mod især integratorselskaber fra Spanien, USA og Kina.

Nøglen til integratorernes succes ligger styringen af værdikæden, som Krogsgaard i Danmark mener kan optimeres især i avlsleddet.

"Det er nødvendigt, hvis vi fortsat skal have en fremtid i et land, hvor 90 pct. af svinekødet skal eksporters ud af landet. Vores avlssystem har været ganske stærkt i det tidligere fællesskab Danavl. Men der er en skævhed i vores avlssystem, og det skal håndteres," siger Asger Krogsgaard til AgriWatch.

Fælles finansiering

Skævvridningen, som Krogsgaard påpeger, går på, at de avlsselskaber, der efter en konflikt med Danavl, skabte sit eget genetikfirma, Danish Pig Genetics, nu ikke bidrager til den indtjening i genafgifter som Danavl-fællesskabet havde.

Det er problematisk påpeger næstformanden, da finansieringen bidrog til branchen som en helhed.

"For godt 10 år siden startede eksporten af genetik. Der blev indført en genafgift for at kompensere for den mistede konkurrenceevne som eksporten medførte. Med bruddet af Danavl betaler ikke alle eksportgrise genafgift. Hvis ikke vi finder løsning på fælles finansiering kommer det til at udfordre os," siger Asger Krogsgaard.

Han påpeger, at finansieringen skal betale fælles projekter for branchen som den årlige kongres i Herning. Samtidig kan det være opgaver, der kan opstå eller nye politiske tiltag, der kræver kapital.

"Vi har brug for at have en pengekasse hvori ting, der pludselig kommer op kan betales, som skaber værdi for vores produktion. Det er skammeligt, det er gået, som det er med Danavl. Men nu er det sådan, og vi skal videre derfra. Men vi skal have en løsning som alle aktører kan være med på," siger Asger Krogsgaard.

Næstformanden understreger, at der endnu ikke er fundet den rette løsning, men at det bliver drøftet i organisationer som Landbrug & Fødevarer, der er medejer af Danbred.

"Vi har talt om en løsning lige siden splittelsen skete, men har endnu ikke fundet en," siger han.

Ikke fair

Konkurrence er fint, understreger Asger Krogsgaard om, at Danmark ikke længere består af ét enkelt genetikfælleskab inden for svinesektoren.

Han mener, dog at der er udfordrende, at det nu er selskaberne i Danbred, der "betaler gildet" ift. genetikafgifter, der skal bidrage til svinesektorens fælles projekter.

"Det er ikke fair overfor dem, der betaler hele gildet. De fællesudgifter, der er inden for hele systemet, bidrager de (selskaberne, der trådte ud af Danavl red.) ikke til. Men det har stor vigtighed, så jeg håber, vi kan fået lavet en aftale, hvor alle bidrager i fællesskab, da det vil være til gavn for alle," siger Asger Krogsgaard.

AgriWatch forsøger at få en kommentar fra Danish Pig Genetics.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også