Manglende åbenhed slider på mælkeproducenters tillid til Arla

Danske Mælkeproducenter rykker Arla for en oversigt, der giver overblik om tillæg og baggrunden for dem, siger formand. Løsningen kommer om et par uger, lyder det fra Arla.
Foto: LDM / PR
Foto: LDM / PR

Foreningen Danske Mælkeproducenter (LDM) savner åbenhed fra andelsselskabet Arla, når det kommer til baggrunden for tillæggene, som bliver givet ud til Arlas andelshavere fordelt i syv lande.

Formand for LDM, Kjartan Poulsen, har længe efterspurgt en oversigt over Arlas tillæg til andelshaverne og baggrunden for dem i alle lande. De er ikke kommet i tide som aftalt, siger formanden, der taler for sine 1530 medlemmer af mælkeproducenter.

"Jeg har mistet noget af tilliden, da vi indtil nu har kunnet snakke om tingene og få et svar. Vi snakkede med de folk, der har med dette at gøre i juli måned, og de lovede os, at der skulle foreligge en oversigt over alle tillæg og beregningerne bag dem d. 1. oktober," siger Kjartan Poulsen til Agriwatch.

Oversigten om tillæggene og baggrunden for dem er ikke blevet forelagt af Arla endnu.

Svenske tillæg

Kritikken fra Kjartan Poulsen kommer blandt andet på baggrund af de svenske andelshaveres tillæg på 7,5 øre for græsmælk.

Hvis mælken bliver solgt dyrere i butikkerne, er der intet problem, men Kjartan Poulsen frygter, at det ikke er tilfældet.

"Vi kan høre, at græsmælken i Sverige ikke indbringer ekstra. Så når de skal have 7,5 øre i tillæg for at lade køerne gå 25 pct. længere tid på græs, skal de penge komme af fælleskassen og derfor er det noget, som vi andre andelshavere betaler til," siger Kjartan Poulsen til AgriWatch.

Kjartan Poulsen vil gerne tage diskussionen med Arla, men det er ikke muligt, så længe baggrunden for tillæggene ikke er lagt frem.

"Hvis de kan bevise, at de altid tjener penge på det, de gør, så det gavner os alle sammen, så var der intet at diskutere. Det er en grundregel, at man ikke må tage af kassen til andre andelshavere," siger Kjartan Poulsen.

Arla arbejder på svar

Kjartan Poulsen siger, at tillæggene har stor betydning for den enkeltes mælkeproducents økonomi.

"Det skal være fuldstændigt tydeligt, hvem der får og ikke får, for det bliver afgørende for nogens økonomi, når det er så store beløb, vi snakker om," siger Kjartan Poulsen og fortsætter:

"En gennemsnitlig leverandør i Danmark leverer 2 mio. liter mælk. Hvis de ville få det samme tillæg på 7,5 øre, så er det 150.000 kr om året. Det er en stor ekstra indtjening, når vi tjener en 300-400.000 kr. om året."

Da AgriWatch kontaktede Arla for at forholde dem til kritikken fra LDM, ønskede andelsselskabet ikke at stille op til interview, men har efterfølgende sendt dette skriftlige svar:

”Vores nye interne kommunikationsforum til andelshavere kaldet Arla Farmers blev tilgængeligt for medlemmer i alle lande i slutningen af sidste år. I forbindelse med udviklingen af Arla Farmers arbejder vi på en løsning om, hvordan vi præsenterer mælkeprisforholdene så overskueligt og informativt som muligt for medlemmerne. Det er en større opgave, som vi forventer at have det klar inden for de næste uger,” siger Arla i et skriftligt svar.

Arla efter kritik af manglende klimaafgift: "Vilkår for produktionen indgår i vores planlægning"

Konsulenter skal hæve andelsmejeris afregningspris

Afgående Arla-chef peger på tre vigtige opgaver til sin efterfølger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også