AgriWatch

Danish Crown gennemfører britisk Tulip-salg

Den danske slagterikoncern har tirsdag meddelt, at salget af Tulip Ltd. i Storbritannien til Pilgrims Pride er gennemført.

Foto: Finn Frandsen

Efter halvanden måneds sagsbehandling er Danish Crowns salg af Tulip Ltd. til amerikanske Pilgrims Pride blevet gennemført.

Det fremgår af en meddelelse fra Danish Crown.

Salget, der indbringer den danske slagterikoncern 2,4 mia. kr., blev annonceret i slutningen af august, omfatter 12 fabrikker og i alt 6000 medarbejdere i Storbritannien.

"Med salget af Tulip Ltd effektueret kan vi nu koncentrere os fuldt og helt om at udvikle Danish Crowns fortsættende forretning til gavn for Danish Crowns ejere, de danske landmænd," udtaler Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown.

Videre er det meldingen, at den britiske forretning ikke bliver påvirket af salget af Tulip Ltd, "så forudsætningerne for Danish Crowns samlede eksport af dansk grisekød er uændrede."

Danish Crown skal fortsat levere danske råvarer til de fabrikker, der producerer dansk bacon og dansk skinke til de britiske supermarkeder og står samtidig frit i forhold til at levere råvarer til den øvrige britiske forædlingsindustri.

Den berømte streg i sandet

Tulip Limited har i de seneste tre regnskabsår påført Danish Crown et samlet driftsunderskud på i alt 802 mio. kr., og indregner man nedskrivninger og finansielle udgifter har det totale underskud før skat for de tre år været 1,4 mia. kr.

Topchef Jais Valeur har tidligere forsøgt at vende forretningen i Storbritannien ved i en periode at sætte sig selv i direktørstolen, men isoleret til 2018 måtte han og resten af Danish Crown notere sig et underskud på omkring 316 mio. kr. på driften. Oven i det kom så nedskrivninger på 288 mio. kr. og finansielle udgifter på 115 mio. kr., skrev Finans.dk tidligere på året.

I forbindelse med salget sagde Jais Valeur, at det meget handlede om, at man nu fik truffet en klar beslutning på vegne af den slingrende britiske forretning.

"Jeg er glad for, at vi får trukket en streg i sandet i forhold til vores lokale engelske aktiviteter. Det har været en lang rejse med betydelige tab, hvor vi er lykkedes med at få vendt forretningen rundt i løbet af de sidste 12 måneder, så vi har kunne få solgt virksomheden til en fornuftig og tilfredsstillende pris," sagde Jais Valeur til FødevareWatch i slutningen af august.

Direktøren begrundede videre, at Danish Crown ud over kontraktuelle besværligheder også stod overfor at skulle foretage store investeringer i Tulip Ltd i de kommende år.

"Og så er det man lige skal stoppe op og spørge: Er vi klar til at investere yderligere op mod 2 mia. kr. i England givet dels usikkerheden om markedet og dels en dansk ejerkreds, som også er pressede på deres økonomi? Der har vi så besluttet, at det er et godt tidspunkt at sælge," sagde Jais Valeur.

Amerikanere med kendte ejere

På købersiden er det den i dansk optik knap så kendte, børsnoterede amerikanske virksomhed Pilgrims Pride, der nu skal gøre Tulips fabrikker til en god forretning. Planets Pride er på papiret ejet af brasilianske JBS SA, som udover at have været hovednavnet i den store brasilianske kødskandale i 2017, også var selskabet, der i foråret samme år købte Plumrose af Danish Crown til en samlet sum af 1,6 mia. kr.

Pilgrims Pride har hjemme i Colorado, og er siden 2012 vokset markant. Sidste år omsatte koncernen, der er USA's største fjerkrækoncern, for 10,9 mia. dollar, svarende til ca. 72 mia. kr., og med opkøbet af Tulip Ltd. bliver der lagt yderligere milliarder til.

Ifølge Danish Crowns hjemmeside omsatte Tulip Ltd. frem til salget for 9,1 mia. kr. om året, men det er ikke hele omsætningen, som bliver overtaget af Pilgrims Pride. Danish Crown regner med fortsat at have eksport for 4 mia. kr. til Storbritannien, hed det i slutningen af august.

Købet af Tulip Ltd. kommer i halen på en stribe andre markante opkøb, som har stor del i æren for fremgangen i Pilgrims Pride.

Danish Crown afhænder britisk smertensbarn i milliardsalg

Danish Crowns topchef trækker en streg i sandet

Danish Crown-topchef ender lang kamp med frasalg: "Vi får trukket en streg i sandet"

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch