Overblik: Læs hele AgriWatchs dækning af det gamle kød hos Skare
250 tons gammelt kød fundet på et eksternt lager i december er omdrejningspunktet i en af dansk fødevareproduktions mest opsigtsvækkende sager de seneste år.
De seneste uger har Skare Meat Packers, der er en del af den familieejede og -drevne Skare-koncern fra Vejen været i vælten, efter det kom frem, at Fødevarestyrelsen tilbage i december beslaglagde 250 tons gammelt kød og politianmeldte koncernen for at ompakke kød. Sagen har haft en række konsekvenser for selskaberne, der i 51 år har været ejet og ledet af stifter Kurt Skare.
I en række artikler har AgriWatch sammen med vores kolleger på FødevareWatch dækket sagen tæt. Her får du det fulde overblik:
Flere hundrede tons gammelt kød beslaglagt hos slagterikoncern
Onsdag den 11. januar kunne AgriWatch sammen med vores søstermedie FødevareWatch afsløre, at Fødevarestyrelsen under et 12 timer og 40 minutter langt kontrolbesøg i december havde beslaglagt 250 tons gammelt kød.
Det er i sig selv ikke ulovligt at opbevare gammelt kød, men eftersom Skare Meat Packers ikke kunne fremvise dokumentation på kødet - og dermed redegøre for kødets sporbarhed - er det ulovligt. Skare Meat Packers har fået frem til den 1. februar til at fremskaffe fakturaer.
Fødevarestyrelsen politianmelder Skare Meat Packers
Samme dag kunne FødevareWatch og AgriWatch afsløre, at ommærkning af kød har fået Fødevarestyrelsen til at politianmelde Skare Meat Packers.
Konkurrenter og kunder reagerede
Skares konkurrenter uforstående: Vi opbevarer ikke kød så længe
I kølvandet på afsløringen meddelte en række aktører inden for henholdsvis detail og foodservice, at man ser med stor alvor på sagen.
”Vi ser med meget stor alvorlighed på Skare Meat Packers kontrolrapporter og er i øjeblikket ved at efterforske sagens indhold,” lød det blandt andet fra Salling Groups kvalitetschef, Carina Jensen.
Detailbranchen reagerer med stor alvor på kødskandale
Sagen fik også Fødevareforbundet NNF’s næstformand, Jim Jensen, til at udtrykke undren over, at det overhovedet kunne lade sig gøre at ommærke kød.
Bekymret fagboss: Jeg troede ikke, at det kunne lade sig gøre
”Jeg troede faktisk, at de danske krav til dokumentation gjorde, at det ikke kunne lade sig gøre,” lød det fra næstformanden.
L&F undsiger kødkoncern i skandalesag: ”Det er meget langt fra branchepraksis”
Kødskandalen fik også Landbrug & Fødevarers veterinærdirektør, Jens Munk Ebbesen, til at rette skarp kritik af Skare og samtidig tage afstand til koncernens fremgangsmåde og forretningsmodel.
”Det er ikke normalt at opbevare kød i mere end to år, hvis man går op i fødevarernes sundhed og sikkerhed,” lød direktørens reaktion på afsløringerne.
Salling Group-konkurrenter fastholder samarbejde med kødkoncern
Afsløringerne fik torsdag aften Salling Group til at meddele, at man har besluttet at sætte en stopper for samarbejdet med Skare Meat Packers.
Omvendt lød det fra Rema 1000 og Lidl, at man fastholdt samarbejdet, men følger sagens udvikling tæt og afventer Fødevarestyrelsens undersøgelse.
Fødevarestyrelsen går i rette med Skare
Torsdag måtte Fødevarestyrelsen gå i rette med ejerleder Kurt Skares forklaring om, at kontrollanter i forbindelse med kontrolbesøget i december ikke ville lade sig identificere, ligesom de ikke ville klæde om til reglementeret påklædning.
”Det passer simpelthen ikke,” lød det fra chefen for Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark.
Kurt Skare forventer beslaglagt kød frigivet
Samme dag meddelte Kurt Skare, at han forventer, at det beslaglagte kød igen vil blive frigivet til Skare-koncernen - og altså ikke destrueret.
Coop holder fast mens Salling dropper Skare-koncernen fuldstændig
Sagen fortsatte med at rulle fredag, hvor Salling Group meddelte over for FødevareWatch, at man havde besluttet at skære alle bånd til Skare-koncernen - og dermed også stoppe samarbejdet med Skare Food og koncernens pålægsselskab Defco.
I Coop, der handler med Skare Food og Defco, holder man for nuværende fast i handel med Skare-selskaberne, fortalte informationsdirektør Jens Juul Nielsen til FødevareWatch:
”Samarbejdet fortsætter, indtil vi melder noget konkret ud,” sagde han.
Portræt - og branchen, der undrede sig over hengemt kød
Det er langt fra første gang, at Skare-koncernen er i vælten - og det er heller ikke første gang, koncernen fra Vejen er taget i at ommærke deres kød. Vi bragte her et overblik over Skares skandalesager tilbage i tid.
Skare trækker et spor af kødskandaler efter sig
Kødskandale er mere alvorlig end Skares tidligere problemer
En række konkurrenter undrede sig dog - uden for citat - over hele det faktum, at koncernen ikke har sørget for at anvende ældre kød før nyindkøbt og nyslagtet.
Mysteriet, der undrer en hel branche: Hvorfor gemte Skare tonsvis af kød?
Frysekoncern opbevarer beslaglagt Skare-kød: Vi har styr på vores sager
Frysehuset Agri-Norcold fortalte i kølvandet på afsløringerne om Skare Meat Packers, at en del af det beslaglagte kød var opbevaret på deres fryselager, men at man ikke har noget med ommærkningen at gøre og i øvrigt har gjort, hvad man kunne for at assistere myndighederne.
Som general går Kurt Skare altid forrest i kampen for sin virksomhed
Kurt Skare har gennem mere end 50 år sat sit livsværk over alt andet, og for konkurrenter og kolleger i branchen er der ingen tvivl om, at det altid har været og fortsat er ejerlederen, der står for samtlige af de væsentligste beslutninger i Skare-selskaberne.
Læs mere om manden bag Skare-koncernen i dette portræt.

Som nævnt er det ikke første gang, at Skare-koncernen er centrum for sager, og koncernen er tidligere kommet tilbage fra den ene skandale efter den anden.
Denne gang vil de økonomiske problemer og troværdigheden dog lide et endnu mere alvorligt knæk, vurderer seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, Henning Otte Hansen, og direktør ved Madbureauet, Tine Jansen.
Kødskandale er mere alvorlig end Skares tidligere problemer
En uge efter afsløringen af Skare Meat Packers meddelte organisationen bag et af Tysklands centrale kvalitetscertifikater, QS-certifikatet, at man havde iværksat en efterforskning af Skare.
Tysk kvalitetsstempel iværksætter efterforskning af Skare
Certifikatet er tidligere blevet brugt af Skare som aktivt salgspunkt på koncernens hjemmeside.
Spørgsmålstegn ved bestyrelsespost - og konkurrenter gafler ordrer
Branchedirektør Leif Nielsen ser ”intet grundlag” for at sætte spørgsmålstegn ved Skare-medejer Gitte Skares næstformandspost i DI Fødevarer-bestyrelse oven på kødskandale og politianmeldelse.
Det meddelte branchedirektøren over for FødevareWatch oven på afsløringerne:
”Sagen er først og fremmest en sag mellem Fødevarestyrelsen og Skare Meat Packers, og som sådan har vi ikke grundlag for at kommentere sagsforløbet,” lød det.
Bestyrelsesmedlem forsvarer Kurt Skare: ”Sagen er forholdsvis tyndbenet”
I et interview med FødevareWatch lyder det fra bestyrelsesformand i Skare Meat Packers, Claus Mørkøre Andersen, at det blot er en menneskelig fejl, at Skares kød på ulovlig vis er blevet ommærket. Han kalder sagen ”uheldig” og ”forholdsvis tyndbenet” og siger samtidig, at bestyrelsen fortsat har tillid til ledelsen.
DI-direktør: Intet grundlag for at stille spørgsmål ved Gitte Skares bestyrelsespost
Skares samarbejde med to af landets kreaturhandlere fortsætter på trods af politianmeldelse og sager om gammelt kød.
Relationen er dog ikke uproblematisk, og sagerne kaster spørgsmål af sig, fortæller de til FødevareWatch og AgriWatch.
”Skare har ikke været god til at betale i lang tid – men det er der ikke noget nyt i,” lyder det blandt andet fra Peder Hansen.
Skare rækker hånden frem: Vil have myndigheder til møde trods ”faglig uenighed”
En uge efter sagens begyndelse lød det fra ejerleder i Skare-koncernen, Kurt Skare, at man trods faglig uenighed var villig til at indgå dialog med fødevaremyndighederne.
Det skete i en pressemeddelelse, hvor Kurt Skare skriver:
”Linjerne har været trukket skarpt op - både fra os og fra myndighederne. Ingen har imidlertid en interesse i at eskalere en faglig uenighed, som det er sket i den seneste uge. Vi har brug for dialog og løsninger. Derfor tager vi nu initiativ til at invitere kontrolchefen fra Fødevarestyrelsen til et fællesmøde. Der skal ikke herske tvivl om, at vi altid har ønsket - og fortsat ønsker - et godt samarbejde med fødevaremyndighederne.”
Fredag kunne AgriWatch og FødevareWatch bringe nyheden om, at Rema 1000 trækker sig fra deres kontrakter med Skare.
Rema 1000 trækker sig fra al handel med Skare Meat Packers
Samtidig kunne vi berette, at det er Skares konkurrenter, Himmerlandskød og Danish Crown, der løber med ordrerne på hakkekød, kødstykker og pålæg i stedet: