AgriWatch

Bornholms Andelsmejeri mangler fortsat ny spildevandstilladelse ni måneder efter ulykke

Ni måneder efter en forureningsulykke fik Bornholms Regionskommune til at kræve, at Bornholms Andelsmejeri skulle rette op på forhold for at få en ny spildevandstilladelse, står mejeriet fortsat uden tilladelse. "Det er en meget kompliceret sag," lyder det.

Foto: PR Bornholms Andelsmejeri

Ni måneder efter, at Bornholms Andelsmejeri modtog et varsel om, at flere forhold skulle ændres, før det kunne få en ny spildevands-tilladelse, har mejeriet endnu ikke fået den fra regionskommunen.

Det skriver Bornholms Tidende.

Et forureningsuheld fra Bornholms Andelsmejeri i november 2020 hvor store mængder procesvand løb ud og vandløb og søer nær mejeriet, resulterede i, at andelsmejeriet i januar fik et varsel fra regionskommunen, som krævede, at miljøkravene blev overholdt.

Men en aktindsigt viser, at forholdene skulle færdigmeldes senest den 1. august 2021, men datoen har aldrig været gældende, og en høringsperiode med bemærkninger har udskudt tilladelsen, fortæller Michael Brandt Berholm, leder af Natur og Miljø i regionskommunen

"Det er en meget kompliceret sag. Der er mange faktorer, som gør, at det her ikke er en standardsag, og vi vil gerne have gjort tingene rigtigt i første omgang. Vi skal sikre os, at lovgivningen bliver overholdt, at mejeriets spildevand bliver håndteret på en forsvarlig måde, og samtidig at vi ikke beder mejeriet om at gøre noget, de ikke skal eller behøver. Det er den balancegang, som tager tid," forklarer Michael Brandt Berholm over for Bornholms Tidende.

Målet er nu, at forhandlinger mellem Bornholms andelsmejeri og regionskommunen skal munde ud i en tilladelse i november i år.

Andelsmejeri får bøde for spildevandsudslip

Politiet sigter andelsmejeri efter forurening af sø 

Har set på optimeringer

Avisen har spurgt Per Olesen, direktør i Bornholms Andelsmejeri, om man har ladet forholdene stå siden ulykken. Hertil svarer han,
at mejeriet har "været inde og kigge på, hvordan vi kan optimere".

Bornholms Andelsmejeri blev i februar sigtet for overtrædelse af Miljøbeskyttelsesloven, da processpildevand forurenede søen og resulterede i omfattende fiskedød. Det skete, efter Bornholms Regionskommune havde politianmeldt mejeriet i december.

Det mundede i midten af september ud i en bøde på 60.000 kr., viste en aktindsigt i bødeforelægget fra Anklagemyndigheden. Bornholms Andelsmejeri betalte bøden uden en modsigelse.

"Vi havde på fornemmelsen, at der efter anmeldelsen ville komme en bøde. Sådan er det jo. Laver du en forurening, må du stå til ansvar for den, og det har vi så gjort nu ved at betale bøden," udtalte Per Olesen til Bornholms Tidende i den forbindelse.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch