USA utilfreds med EU’s jord til bord-strategi

Den amerikanske landbrugsminister vil måske klage til WTO, hvis EU gennemfører jord til bord-strategien, som amerikaneren kalder protektionistisk.
Foto: Evan Vucci/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Evan Vucci/AP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Den amerikanske landbrugsminister, Sonny Perdue, har advaret EU-kommissionen om, at man i USA ikke ser med milde øjne på den jord til bord-strategi, som Kommissionen har foreslået.

Det har Perdue fortalt i et telefoninterview med udvalgte amerikanske og europæiske journalister, rapporterer flere Bruxelles-baserede medier torsdag, blandt andet Euractiv.

"Indvirkningen (af strategien, red.) på den transatlantiske handel kan være yderst problematisk," skulle Sonny Purdue have sagt ifølge Euractiv.

Jord til bord-strategien – Farm to Fork på engelsk - blev præsenteret af EU-Kommissionen i marts og en såkaldt holistisk strategi for hele fødevaresektoren, som skal sikre europæerne gode, sunde og rigelige fødevarer produceret i respekt for miljøet.

Strategien er en del af den europæiske grønne pagt, der har som overordnet mål at gøre Europa klimaneutralt i 2050.

Derfor indeholder jord til bord-strategien en del krav til landmændene blandt andet mål for reduceret brug af pesticider, gødning og antibiotika og for økologiens udvikling i EU.

Men når man opstiller den slags mål, så kan europæisk landbrug ikke være konkurrencedygtigt, og derfor er der risiko for, at man i Europa kommer til at opføre sig protektionistisk, lyder ræsonnementet.

"Hvis europæiske landmænd afholdes fra at bruge moderne værktøjer, som det er blevet anført jord til bord-strategien, mener vi, at det er forkert, og at de så kun vil have valget at opføre sig protektionistisk," sagde Sonny Perdue ifølge nyhedsbureauet Agence Europe.

Sonny Perdue har været ude med riven før efter jord til bord-strategien, som han anklager for at have glemt jorden – altså landmændene.

"Enhver suveræn nation har ret til at bestemme deres egne regler og forskrifter vedrørende deres mad og landbrugsproduktion. Det gør vi, og det gør Europa. Men når du forsøger at indføre standarder for international handel, der er baseret på subjektive forhold snarere end reelle sundheds- og sikkerhedsforhold, så bliver det ekstremt problematisk," sagde Sonny Perdue under interviewet.

Måske WTO

Den amerikanske landbrugsminister kan ikke som sådan klage over jord til bord-strategien, men frygter de afledte konsekvenser, som for eksempel at europæerne ikke vil tillade amerikanske fødevarer, der er produceret efter andre standarder.

Han sagde, at "vi må se", om USA vil klage til verdenshandelsorganisationen WTO over den europæiske lovgivning, for landbrugsministeren "kan ikke lide at true".

"Hvis vi eksporterer fødevarer til EU og forbrugerne ikke vil have dem, så er det markedskræfterne. Det vi beder om, er at lade forbrugerne vælge," lød det fra Perdue, der mener, at EU er på et forkert spor, når man for eksempel indfører forbud mod genmodificerede afgrøder.

Den slags udvikling har nemlig været "fantastisk succesfuld" i USA, hvor man producerer mere mad på mindre land, fremhævede Perdue.

"Hvis europæiske landmænd begrænses i forhold til at bruge moderne værktøjer, så er deres eneste valg protektionisme," sagde Perdue, der mener, at jord til bord-strategien er en opskrift til en dyr landbrugsproduktion med lavt udbytte.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også