Forhandlere tager fat på sidste armlægninger om grøn trepart

Den grønne trepart har arbejdet i et halvt år på at lande en aftale om en klimaplan for landbruget.
"Vi må se. Nu går vi ind til de sidste armlægninger,” siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Marie Reumert Gjerding om mandagens forhandlinger. | Foto: Mads Nissen
"Vi må se. Nu går vi ind til de sidste armlægninger,” siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Marie Reumert Gjerding om mandagens forhandlinger. | Foto: Mads Nissen
AF RITZAU

Medlemmerne af den grønne trepart mødes mandag formiddag til de ”sidste armlægninger” om, hvordan der sikres en løsning for landbrugets bidrag til den grønne omstilling.

”Vi må se. Nu går vi ind til de sidste armlægninger,” siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Marie Reumert Gjerding på vej ind til mødet i Økonomiministeriet klokken 11.

Det er et årelangt forløb om CO2-afgifter, der nu er ved at kulminere.

Tilbage i december 2020 vedtog Folketinget en grøn skattereform, der lagde udformningen af konkrete CO2-afgifter hos et ekspertudvalg med fremtrædende økonomer.

Det ledte i første omgang til, at Folketinget i sommeren 2022 kunne vedtage en CO2-afgift på 750 kr. per ton CO2 for industrien.

Siden er afgiften på landbrugets udledninger blevet udskudt gang på gang. Ekspertudvalget har selv haft behov for længere tid, ligesom at oprettelsen af den grønne trepart har trukket tiden.

Treparten blev født i 2023 som forsøg fra Venstre på at løse de grundlæggende uenigheder om landbrugets klimaregulering i fællesskab.

Efter et halvt års arbejde i treparten er en aftale nu tæt på at lande, vurderer flere af forhandlingsparterne mandag, og en ny CO2-afgift kan blive en realitet.

”Jeg håber det. Men der er selvfølgelig stadig nogle knaster, som vi skal arbejde med,” siger Marie Reumert Gjerding om muligheden for at lande en aftale mandag.

Også DI’s medlem af treparten, politisk direktør Morten Høyer, mener, at det er tæt på, men han garanterer ikke, at det kan ske mandag.

”Vi skal i hvert fald lige have dette møde med. Jeg lover ikke noget, men vi kæmper for det,” siger Morten Høyer på vej ind til mødet.

Den grønne trepart består af regeringen og en række interesseorganisationer som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening.

Målet med forhandlingerne er at komme i mål med regeringens klimaambitioner, samtidig med at fødevareerhvervet og de arbejdspladser, der følger i halen på det, så vidt muligt bevares.

”Vi prøver at løse rigtig mange ting. Både natur, klima, miljø, men også at sørge for, at det bliver en god aftale for landbruget, så alle kan være i det.”

”Der er stadig lidt at arbejde med,” siger Morten Høyer.

Blandt de sidste knaster er det endelige niveau på afgiften. Det er til diskussion, hvor højt et niveau den skal lande på, og hvornår afgiftens belastning skal begynde at ramme landmændene.

Samtidig er kompensationen til landmænd, skovrejsning og kvælstofs-regulering betændte emner.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også