Professor kalder minkerstatning for unødig dyr og bureaukratisk

Kompensation til minkavlere stiger med seks milliarder kroner til knap 30 milliarder kroner efter nyt skøn.
Professor i forvaltningsret peger særligt på et valg hos myndighederne, der har fordyret erstatningsordningerne til minkbranchen. | Foto: Ernst van Norde
Professor i forvaltningsret peger særligt på et valg hos myndighederne, der har fordyret erstatningsordningerne til minkbranchen. | Foto: Ernst van Norde
af Ritzau

Det er en enorm dyr ordning for kompensation af minkavlere, som nu er blevet endnu dyrere, end den havde behøvet at være. Det siger professor i forvaltningsret Frederik Waage fra Syddansk Universitet.

Skønnet for erstatning stiger onsdag med over seks milliarder kroner til samlet 29,5 milliarder kroner inklusiv nedrivning. Og det kunne have været håndteret anderledes, mener professoren.

”Man kan nok stille spørgsmål til, om man burde have gjort det anderledes. Det har vist sig at være en vanvittig dyr ordning.”

”Det er næppe den måde, man ville gøre det på, hvis man havde kunnet se ud i fremtiden for to år siden,” siger Frederik Waage.

For over tre år siden besluttede et flertal i Folketinget, at millioner af danske mink skulle aflives for at dæmme op for en mulig mutation af coronavirus i mink.

Dermed blev minkavlerne berettiget til erstatning fra staten.

Juraprofessoren peger særligt på én ting, som har fordyret ordningen, som han kalder unødvendig bureaukratisk.

Minkavlerne har skullet vedligeholde de mange millioner aflivede minks bure, indtil deres værdi var blevet opgjort af myndighederne.

I stedet kunne man have nedlagt minkfarmene og rekonstrueret, hvor mange penge hver bedrift havde krav på, fremfor at lade dem køre videre.

”Det er frustrerende at se, at man bruger så utrolig mange penge på det her, samtidig med at minkavlerne ikke rigtig kan være tilfredse, fordi mange af dem ikke kan komme videre med deres liv, hvad der ellers var meningen,” siger juraprofessoren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også