FAKTA: Regning i minksag løber op i 29,5 milliarder

Erstatning til minkavlere bliver over seks milliarder dyrere end først antaget. Få et overblik over sagen her.
S-regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen i november 2020 ned for minkavl i Danmark. Her taler hun på et pressemøde efter et besøg på en minkavlers ejendom. | Foto: Tim Kildeborg Jensen
S-regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen i november 2020 ned for minkavl i Danmark. Her taler hun på et pressemøde efter et besøg på en minkavlers ejendom. | Foto: Tim Kildeborg Jensen
Af Ritzau

Erstatningen til minkavlere forventes at blive 6,3 milliarder dyrere end først antaget.

Det oplyser fødevareminister Jakob Jensen (V). Samlet set ventes udgifterne at udgøre cirka 29,5 milliarder kroner.

Bliv klogere på sagen her:

* Det var på et pressemøde i november 2020 under coronaepidemien, at statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at alle mink skulle aflives af frygt for et muteret coronavirus.

Det kom efterfølgende frem, at der ikke var lovhjemmel bag beslutningen. Det kom der efterfølgende. Desuden blev der sået tvivl om selve det sundhedspolitiske grundlag for aflivningen.

* I januar 2021 blev udgifterne skønnet til at lande på cirka 19 milliarder kroner. Skønnet var behæftet med usikkerhed.

Siden er erstatningsordningerne blevet udvidet med blandt andet en værdisikringsordning.

* I oktober 2023 orienterede fødevareminister Jacob Jensen Folketinget om, at udgifterne til erstatningerne ville blive højere end først antaget.

Dengang blev det vurderet til at være omkring to milliarder højere. Men i stedet ventes der altså at blive tale om 6,3 milliarder kroner ekstra.

* Nu forventes de samlede udgifter at udgøre omkring 29,5 milliarder kroner. Det dækker over udgifter på cirka 24 milliarder kroner til erstatning og kompensation med videre til minkavlere og følgeerhverv.

Derudover omfatter det cirka fire milliarder kroner til nedrivningsopgaven samt omkring 1,5 milliarder kroner til administration.

* De samlede udgifter til erstatning og kompensation til minkavlere og følgeerhverv samt til administration omfatter også udgifter til nedrivning af minkfarme og administration i erstatnings- og taksationskommissioner.

* Bygningsstyrelsen betegner arbejdet med at rive de mange farme ned som danmarkshistoriens største nedrivningsopgave i nyere tid.

* Der blev vedtaget et forbud mod hold af mink i nogle år. Men det har været tilladt siden 1. januar 2023.

Kilder: Fødevareministeriet og Ritzau.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også