ECB vil holde fast i restriktive renter noget tid endnu

ECB vil reducere sin portefølje af obligationer fra nødopkøbsprogrammet under coronapandemien.
ECB-chef Christine Largarde. | Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
ECB-chef Christine Largarde. | Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Den første rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank (ECB) efter de massive stramninger gennem 2022 og 2023 ligger ikke umiddelbart lige for.

Det fremgår af den seneste udgave af Economic Bulletin for 2023 fra centralbanken, der er blevet offentliggjort torsdag.

”Styrelsesrådet er fast besluttet på at sikre, at inflationen vender tilbage til målsætningen på mellemlang sigt på 2 pct. i rette tid. Baseret på den nuværende vurdering, mener Styrelsesrådet, at renterne er på niveauer, der - hvis de fastholdes i tilstrækkeligt lang tid - vil give et betydeligt bidrag til en rettidig tilbagevenden af inflationen til målet,” fremgår det af Economic Bulletin.

”Styrelsesrådets fremtidige beslutninger vil sikre, at ECB’s nøglerenter vil blive sat på tilstrækkeligt restriktive niveauer i så lang tid, som det er nødvendigt for at sikre en sådan rettidig tilbagevenden,” hedder det videre.

Styrelsesrådet hos ECB påpeger desuden, at det fortsat vil være dataafhængigt i forhold til at træffe de korrekte pengepolitiske beslutninger.

Pandemiprogram nedtrappes

Af Economic Bulletin fremgår det ligeledes, at ECB sigter efter at reducere sin portefølje af obligationer fra nødopkøbsprogrammet under coronapandemien - Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) - i løbet af andet halvår 2024.

De nuværende geninvesteringer af obligationer fra programmet, der udløber, vil desuden ophøre ved udgangen af året, fremgår det.

I løbet af første halvår vil geninvesteringerne dog ske fuldt ud. Og i løbet af andet halvår skal balancen herefter slankes med gennemsnitligt 7,5 mia. euro om måneden, oplyser ECB.

For 2023 venter centralbanken i øvrigt, at den gennemsnitlige overordnede inflation i euroområdet vil ende på 5,4 pct., mens den herefter ses falde til 2,7 pct. i 2024, 2,1 pct. i 2025 og 1,9 pct. i 2026.

For kerneinflationen - der fraregner udviklingen i energi- og fødevarepriserne - ventes der gennemsnitligt et niveau på 5,0 pct. i 2023, 2,7 pct. i 2024, 2,3 pct. i 2025 og 2,1 pct. i 2026.

Economic Bulletin udgives otte gange om året af ECB - omtrent seks uger efter hvert rentemøde.

Den indeholder de økonomiske og pengepolitiske overvejelser, der danner grundlag for de pengepolitiske beslutninger fra Styrelsesrådet.

I fire af udgaverne - dem for rentemøderne i marts, juni, september og december - indeholder Economic Bulletin også større prognoser for udviklingen i økonomien.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også