Forskere: Plantemad mangler støttekroner til forskning

Der mangler støttekroner til særligt forskning, hvis plantebaserede fødevarer skal være fremtiden, skriver to forskere i et debatindlæg i Altinget.
Forskning i plantebaserede fødevareløsninger mangler støttekroner, skriver en lektor og institutleder. | Foto: Stine Tidsvilde
Forskning i plantebaserede fødevareløsninger mangler støttekroner, skriver en lektor og institutleder. | Foto: Stine Tidsvilde

Skal man tro ordlyden i regeringens for nyligt offentliggjorte handleplan for plantebaserede fødevarer, skal Danmark være førende i ræset om at få plantemaden til at fylde en markant større del af hele fødevaresystemet inden 2023.

Men det kræver langt mere støtte i kroner og ører øremærket forskningen på området, mener Christian Bugge Henriksen, der er lektor for Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, og Svend Christensen, institutleder samme sted. 

Vi er kommet et stykke ad vejen, men langt fra målet på 600 mio. kr. i offentlige støttekroner, skriver de i Altinget:

”I Fonden for Plantebaserede Fødevarer, hvor fokus alene er på planterne, vil der i år blive uddelt 58,2 millioner kroner, men disse midler vil først og fremmest gå til udviklingsprojekter. Derudover skal midler fra GUDP, Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) og andre tælles med, men vi er ikke i nærheden af 600 millioner kroner årligt.”

Tallet 600 mio. kr. årligt stammer fra rapporten Agrifoodtour Roadmap, udarbejdet bl.a. af Innovationsfonden, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, men i alt 80 forskere på tværs af forskellige universiteter og institutter.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også