Tænketank advarer mod at lade landbruget slippe let i klimaindsatsen

Konsekvenserne for den øvrige industri i Danmark kan blive store, hvis ikke landbruget løfter sin del af læsset, påpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny rapport. 
Thomas Søby er cheføkonom i Ingeniørforeningen IDA. | Foto: Ingeniørforeningen Ida
Thomas Søby er cheføkonom i Ingeniørforeningen IDA. | Foto: Ingeniørforeningen Ida

Ifølge de officielle målsætninger fra Folketinget skal landbrugssektoren levere klimareduktioner svarende til 7,4 mio. ton CO2-ækvivalenter i 2030 for at løfte sin del af de samlede danske forpligtelser på klimaområdet. 

Problemet med det er at fem mio. ton CO2e-reduktioner ifølge landbruget selv skal komme fra teknologier, der endnu ikke er helt på plads, og derfor er det usikkert, om landbruget kommer til at levere - eller om den øvrige industri må ende med at træde til i stedet.

Sådan lyder det i en ny analyse fra tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i samarbejde med ingeniørforeningen IDA, skriver Klimamonitor.

”Tager landbruget ikke deres del, skal andre samle regningen op. Det er ikke en gratis omgang ikke at nå målet,” siger IDA’s analysechef og cheføkonom, Thomas Søby, til mediet.

Overblik: Landbruget skal hente reduktioner i særligt tre kategorier - alle indebærer usikkerheder

Landbrug & Fødevarers klimadirektør Niels Peter Nørring fortæller til Klimamonitor, at erhvervsorganisationen med den klimaplan, der blev lanceret tidligere på sommeren, nok skal nå i mål, mens den liberale tænketank Cepos’ analysechef Otto Brøns-Pedersen påpeger, at det er ”samfundsøkonomisk smartere” at reducere udledninger der, hvor det er billigst, og ikke nødvendigvis i landbruget. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også