Fem ansattes rolle i sag om aflivning af mink vurderes igen

Tre topembedsmænd fik annulleret deres advarsel, og dermed er der fem ansatte, hvis sag bliver vurderet på ny.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Ritzau

Det sidste punktum er endnu ikke sat i sagen om ulovlig aflivning af flere tusind mink i 2020.

Fødevareministeriet og Rigspolitiet er i gang med at se på, om i alt fem ansatte skal have annulleret de advarsler, de fik i sensommeren 2022 for deres rolle i minksagen.

”Ministeriet har anmodet Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om rådgivning om forhørsledelsens beretning, der blev offentliggjort i februar i år. Vi har ikke yderligere kommentarer,” skriver Fødevareministeriet i en mail.

Fredag fik flere centrale topembedsmænd deres advarsel annulleret. Statsministeriet annullerede advarslen, som departementschef Barbara Bertelsen fik.

Barbara Bertelsen får annulleret advarsel i Minksagen

Justitsministeriet gjorde det for afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen og departementschef Johan Legarth, som fik henholdsvis en advarsel og en irettesættelse.

Overblik: Flere advarsler til embedsfolk trækkes tilbage

Sidstnævnte er et nøk længere oppe på alvorlighedsskalaen, men begge er i den mildeste ende.

Det skete på baggrund af en vurdering fra en forhørsledelse, der i februar frikendte rigspolitichef Thorkild Fogde. Han blev hjemsendt i kølvandet på Minkkommissionens beretning i sommeren 2022.

Modsat kommissionen mente forhørsledelsen ikke, at regeringens udmeldinger på et pressemøde om at aflive mink på grund af coronavirus kunne betegnes som en instruks til embedsværket.

Dermed blev sagen vendt på hovedet og sagerne vurderet på ny.

Minkkommissionen vurderede i sommeren 2022, at ti embedsmænd kunne søges at blive draget til ansvar for deres rolle.

Men efter forhørsledelsens vurdering er foreløbig fire personer, herunder Thorkild Fogde, undtaget advarsler, mens fem fortsat undersøges.

Sagen mod daværende departementschef Henrik Studsgaard i miljø- og fødevareministeriet blev droppet, da han fik nyt job og ikke længere er ansat i staten.

Det daværende miljø- og fødevareministerium gav advarsler til tre embedsmænd. Deres rolle var central, da sagen om mink hørte under ministeriet.

Rent politisk fik sagen den konsekvens, at daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) i november 2020 gik af. I juli 2022 gav et politisk flertal en næse, det vil sige kritik, til statsminister Mette Frederiksen (S).

Rigspolitiet uddelte advarsler til to ansatte. I starten af marts overvejede Rigspolitiet at undersøge sagen, men nu ligger det fast, at det skal undersøges.

- Rigspolitiet (har, red.) besluttet at gennemgå de personalesager, vi har behandlet og afgjort i forlængelse af Minkkommissionens beretning. Denne gennemgang er endnu ikke afsluttet, skriver Rigspolitiet i en mail til Politiken.

Mette Frederiksen tavs om Barbara Bertelsens ansvar i Minksag

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også

Jord og handler med landbrugsejendomme til en værdi på over 5 mio. kr. registreres i listen, når de bliver tinglyst. | Foto: Aleksander Klug

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter