EU hæver kravene: Dansk klimamål på 70 procent kan blive utilstrækkeligt

Danmark kan få svært ved at opfylde EU’s klimakrav, da unionen har skruet op for reduktionsmålet i de sektorer, der ikke er reguleret af kvoter - heriblandt landbruget.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Efter EU har skruet op for klima-ambitionerne for sektorer, der ikke er reguleret af kvoter, står Danmark til ikke at kunne opfylde unionens klimakrav.

Fremover skal sektorer uden regulering af kvoter, hvilket omfatter landbrug, boliger og transport, reducere sine udledninger med 50 pct. frem for 39 pct., og det kan blive svært for Danmark at opfylde kravet, vurderer tænketanken Cepos over for Altinget.

”Det kan lyde helt barokt, men det er ikke sikkert, at Danmark kan opfylde de nye EU-krav, selv om vi når det selvstændigt danske 70 procent-klimamål. Det hænger i bund og grund sammen med, at politikerne har placeret så mange CO2-reduktioner i kvotesektoren,” siger tænketankens analysechef Otte Brøns-Petersen til mediet.

Samme advarsel har tidligere lydt fra regeringens ekspertorgan Klimarådet samt Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Cepos anbefaler, at de danske politikere bør annullere CO2-kvoter, hvilket er en mulighed jævnfør EU-aftalen. Klimarådet foreslår at øge tempoet for udtagningen af lavbundsjorde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også