Minkavler-formand udvandrer: Tiltag for avl er skudt over målet

Tage Pedersen udvandrede onsdag fra møde i Fødevareministeriet på grund af utilfredshed med minktiltag.
Foto: Brian Karmark/ERH
Foto: Brian Karmark/ERH
AF RITZAU

Der var mildest talt ingen tilfredshed at spore hos formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, da han onsdag afbrød og udvandrede fra et møde i Fødevareministeriet om minkavlens fremtid i Danmark.

”Det er skudt helt over målet. Det er nogle tiltag, der er helt vanvittige, i forhold til hvordan resten af samfundet fungerer,” siger han.

Minkbranchen var ellers inviteret til et møde, hvor en model for eventuel genindførelse af minkavl i 2023 var på dagsordenen. Herunder en række retningslinjer og tiltag.

”Resten af samfundet må færdes frit og tage til store arrangementer, men hvis en håndfuld minkavlere vil i gang igen i 2023, vil man indføre nogle fuldstændig vanvittige testregimer,” siger Tage Pedersen.

Ifølge formanden for Danske Minkavlere består tiltagene blandt andet i, at de personer, der arbejder med mink, både skal testes dagligt, ligesom de skal bære FFP3-maske.

”Vi kan godt gå med almindelige kirurgiske masker, men den slags voldsomme masker, som myndighederne foreslår, kan man ikke arbejde fysisk med.”

Da Tage Pedersen trådte ind i Fødevareministeriet, havde han regnet med, at minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Rasmus Prehn (S) også ville tage del i mødet.

”Det havde ministeren åbenbart hverken lyst eller tid til. Vi troede, at det her var en stor sag, men den er åbenbart lille for regeringen,” siger Tage Pedersen.

”Vi vil ikke tages som gidsler i det her, og vi vil gerne forhandle med regeringen om, hvorvidt det kan lade sig gøre at genåbne minkhvervet i praksis i forhold til folkesundheden,” slutter formanden for Danske Minkavlere.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, siger i et skriftligt citat til Ritzau, at han er dybt fortørnet over, at ministeren ikke kom til mødet.

Han kalder det både uanstændigt og arrogant, og så udtrykker han forståelse for, at minkbranchen er frustreret over de rammer, som ministeriet opsætter for fremtidig minkavl.

”Jeg efterlades med det indtryk, at regeringen vil påføre så store omkostninger, at det reelt ikke er muligt at genstarte minkproduktionen i Danmark,” siger Torsten Schack Pedersen.

Landbrug- og fødevareminister Rasmus Prehn er uforstående over for kritikken af, at han ikke deltog i mødet.

”Ministeriets embedsmænd havde helt tydeligt inviteret Tage Pedersen til et embedsmandsmøde af teknisk karakter, hvor det af deltagerlisten fremgik, at jeg ikke deltog. Så det virker ærligt talt som en noget søgt kritik fra Tage Pedersen,” lyder det i et skriftligt citat til Ritzau.

Fødevareministeren skriver videre, at det er vigtigt, at der er fokus på det faglige og ikke det politiske.

Rasmus Prehn varslede i maj, at det var ”ambitionen” at give de tilbageværende minkavlere en afklaring ”inden sommerferien”.

Tysk notering stiger efter ferien

Eksport af amerikansk svinekød falder markant

DLG mærker krise i svinesektor: Fodersalg rasler ned

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også