Mindst ni kritiserede embedsmænd i minksag er ikke hjemsendt

I en række sager er embedsmænd blevet midlertidigt hjemsendt efter kritik. Det gælder dog ikke i minksagen.
Minkkommissionen vurderede, at ti topembedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det glæder blandt andet Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet | Foto: Jens Dresling
Minkkommissionen vurderede, at ti topembedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det glæder blandt andet Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU OG THOMAS MØRCH

En stribe centrale embedsmænd fik hård kritik af Minkkommissionen, der kom med sin længe ventede beretning den 30. juni.

Siden har det været uvist, om de kritiserede embedsmænd er sendt hjem eller ej, men nu bekræfter deres arbejdsgivere, at mindst ni af de ti kritiserede embedsmænd ikke hjemsendt, mens deres sager behandles.

Det skriver Jyllands-Posten.

Sten Bønsing, juraprofessor ved Aalborg Universitet, til Jyllands-Posten, vurderer, at beslutningen om ikke at sende de kritiserede embedsmænd hjem kan være upraktisk.

”Det, der taler for en hjemsendelse, er, at det er uholdbart – eller i hvert fald upraktisk – at have en medarbejder siddende med en økse hængende over hovedet. De skal jo kunne koncentrere sig om deres arbejde, og samtidig kan det være en lidt anstrengt situation, hvis opfattelsen i ministeriet og hos eksterne samarbejdspartnere er, at de pågældende måske sidder på lånt tid,” siger han til Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten fremhæver en række andre sager, hvor midlertidige hjemsendelser af embedsmænd er sket prompte i forbindelse med kritik fra tilsyn eller en kommission. Det gælder for Instrukskommissionen, statsløsesagen og FE-sagen.

Minkkommissionen vurderede, at ti topembedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen.

”Det er kommissionens vurdering, at departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar,” lød det blandt andet.

Ud over Barbara Bertelsen drejer det sig blandt andre om departementschef i Justitsministeriet, Johan Legarth, og Henrik Studsgaard, som var departementschef i Fødevareministeriet, og som i dag er departementschef i Miljøministeriet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også