Ministre og embedsmænd må ikke længere slette sms'er

Justitsministeriet har udarbejdet nye retningslinjer, fordi en række sms’er under minkforløbet blev slettet.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
AF RITZAU

Efter Minksagen bør embedsmænd og ministre fremover lade være med at slette arbejdsrelaterede sms-beskeder på deres tjenestetelefoner.

Det fremgår af nye retningslinjer, som Justitsministeriet har udarbejdet. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Under Minkkommissionens arbejde kom det frem, at flere embedsmænd og statsministeren automatisk havde slettet beskeder fra deres telefoner.

Det betød, at kommissionen ikke kunne få adgang til at se dem.

”Minkkommissionens tilgang til sms’er har skabt behov for klare retningslinjer for opbevaring af arbejdsrelaterede SMS-beskeder,” udtaler justitsminister Mattias Tesfaye (S).

I forbindelse med Minkkommissionen fandt man også ud af, at sms’er hos de statslige myndigheder ikke bliver opbevaret, som e-mail gør. Det forsøger Statens IT at finde en løsning på.

”I modsætning til e-mails sker lagring af SMS-beskeder ikke i dag centralt og uafhængigt af den enkelte bruger, men Statens IT er ved at undersøge mulighederne for at udvikle sådan en løsning.”

De nye retningslinjer betyder også, at ministerierne skal sikre, at der løbende tages kopier af arbejdsrelaterede sms’er på ministres, særlige rådgiveres og departementschefers mobiltelefoner.

Desuden skal deres arbejdsrelaterede sms-beskeder stadig opbevares, hvis de skifter telefon eller fratræder deres stilling.

I forbindelse med Minkkommmisionens granskning af forløbet omkring aflivning af mink, kom det frem, at Mette Frederiksen og flere topembedsmænd automatisk har slettet sms’er fra perioden.

Minkkommissionen ønskede at få sms’erne gendannet. Det forsøgte både Rigspolitiet og Forsvarets Efterretningstjeneste. Men det lykkedes ikke.

Senest den 1. oktober skal de statslige myndigheder leve op til retningslinjerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også