Embedsmand: Minister fik mangelfuldt talepapir om mink

Mogens Jensens embedsmænd undlod at skrive i talepapir, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink.
Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan
AF RITZAU

Da daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) 4. november 2020 deltog i et pressemøde om aflivning af alle mink, var han udstyret med et mangelfuldt talepapir.

Det erkender kontorchef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium Paolo Drostby fredag under en afhøring i Minkkommissionen, hvor han er genindkaldt.

På pressemødet meddelte regeringen, at flere millioner mink skulle aflives grundet en fare for mutation af coronavirus.

I papirerne stod der ikke, at det ikke var alle mink, som myndighederne havde lovgrundlag til at aflive.

Mogens Jensen fik til pressemødet et beredskab, så han kunne svare på spørgsmål om beslutningen. I beredskabet var et afsnit om, hvilken lovgivning der gav lovgrundlag til, at regeringen kunne kræve alle mink aflivet.

Her stod en henvisning til et svar, ministeren tidligere havde givet. Men da ministeren gav det første gang, var det til et andet spørgsmål.

Dengang lød spørgsmålet, hvorfor myndighederne kunne kræve aflivning af smittede minkbesætninger og besætninger i en omkreds smittede besætninger. Men ikke mink uden for de zoner.

Det fremgik dog ikke af det beredskab, som Mogens Jensen fik udstukket til pressemødet. Og det burde det ifølge Paolo Drostby. Sammen med en afdelingschef og ministeriets departementschef godkendte han presseberedskabet.

”Hvis det skulle have været udtømmende, så burde det have været præciseret, at der udestår en hjemmel til aflivning i zone tre,” siger kontorchefen.

”Det er ikke reflekteret.”

Ministeren blev ikke spurgt til hjemmel. Derfor afgav han aldrig det svar, der stod i beredskabet.

Minkbesætninger med smitte eller i en smittezone omkring en smittet besætning kaldes for besætninger i henholdsvis zone et og zone to. Minkbesætninger uden for de to zoner, kaldes besætninger i zone tre.

Fødevareministeriet fik også statsminister Mette Frederiksens (S) tale til pressemødet til ”faktatjek”.

Selv om det ifølge Paolo Drostby var alment kendt, at der ikke var hjemmel på Fødevareministeriets område, studsede han ikke over, at statsministerens tale ikke nævner det.

Han mente, at der var tale om en politisk beslutning, som regeringen informerede om. Og ikke en myndigheds påbud til minkavlerne.

”Formålet med pressemødet var at orientere om regeringens beslutning,” siger han.

”Jeg læste det ikke som om, der var en forudsætning om, at der allerede var hjemmel til at implementere regeringens beslutning.”

Minkkommissionen har genindkaldt seks embedsmænd til en supplerede afhøring. De første tre herunder Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, blev afhørt i sidste uge.

De tre sidste afhøringer gennemføres efter planen fredag. Dermed er der ikke planlagt yderligere afhøringer, før kommissionen ventes at komme med sin beretning i juni om forløbet om aflivning af alle mink i Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også