AgriWatch

Kommission vil lade efterretningstjeneste lede efter slettede sms'er

Politiets teknikere havde ikke held til at genskabe sms'er, men nu kan Forsvaret måske få muligheden.

Michael Kistrup | Foto: Miriam Dalsgaard

Minkkommissionen agter at lade Forsvarets Efterretningstjeneste forsøge at genskabe automatisk slettede sms'er i minksagen, hvis hovedpersonerne i sagen indvilger.

Socialdemokratiet har tidligere indvilget, med henvisning til at ingen har større interesse i at få genskabt sms'erne, så sagen kan blive klarlagt.

Kommissionen har bedt statsminister Mette Frederiksens (S) og de tre øvrige topembedsfolks bisiddere om at forholde sig til spørgsmålet.

"Vi har bedt bisidderne om at tale med deres klienter. Det handler jo også om samtykke. Nu venter vi på et svar," siger kommissionens formand, Michael Kistrup, til BT.

Dermed skal bisidderne på vegne af deres klienter gå med til forsøget, og så vil Forsvarets Efterretningstjeneste blive bedt om at prøve af Minkkommissionen, der er nedsat for at granske aflivningen af millioner af mink uden lovhjemmel.

Politiets teknikere har tidligere forsøgt at genskabe sms'erne uden held.

Nyheden kom frem efter kommunalvalget, hvilket førte til spekulationer om, hvorfor regeringen ikke fortalte om det før valget.

Der har den seneste tid været stort fokus på sms'er, efter at det kom frem, at statsministeren og centrale topembedsmænd automatisk sletter sms'er efter 30 dage.

Det har fået stort fokus, da det også gælder sms'er, som er sendt i perioden, hvor beslutningen om at aflive alle landets mink blev taget.

Toppolitikere i Socialdemokratiet har forsvaret sig med, at kommissioner ikke tidligere har efterspurgt sms'er i så stort grad som Minkkommissionen.

Men kritikere påpeger, at politikere og topembedsmænd i denne sag har sendt langt flere sms'er end i andre sager, der har været undersøgt af kommissioner.

Desuden gælder journaliseringspligten også for sms'er, hvilket betyder, at de pågældende personer har pligt til at gemme mails, sms'er og andet, som har relevans i en sag.

Mere fra AgriWatch

Oksekødsfesten er slut: Nu falder noteringen

Efterspørgslen på oksekød har været faldende de sidste par måneder, hvilket skyldes høje priser i supermarkederne. Prisudviklingen på især hverdagsprodukter trækker Danish Crowns notering ned.

Forslag: Avlere skal have mink PCR-testet hver uge

Fødevarestyrelsen skal PCR-teste mink på alle farme i Danmark en gang om ugen. Sådan lyder forslaget fra regeringen, der dog ikke kan svare på, hvordan det skal foregå. Umuligt, lyder det fra formand.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch