Grøn tænketank: Både røde og blå visioner for landbruget mangler ambitioner

Forskellen er store i de aktuelle landbrugsforhandlinger, som nærmer sig slutfasen, mener Tavs Nyord, seniorkonsulent i den grønne tænketank Concito. På et punkt er de dog ens ifølge ham - visionen om et bredt landbrugsforlig mangler ambitioner.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen

Hverken det røde eller blå landbrugsudspil sikrer de nødvendige reduktioner, og et bredt landbrugsforlig mangler ambitioner. Det giver Tavs Nyord, der er seniorkonsulent i den grønne tænketank Concito, udtryk for i en kommentar bragt i mediet Ræson.

Han mener, at forudsigelser for effekten af umodne teknologier og jobtab i landbruget er usikre, og der derfor bør tilføres flere midler til den grønne omstilling, end regeringen lægger op til i sit udspil.

"Langt den største reduktion (5 mio. ton CO2e ud af 7,3 mio. ton CO2e) er lagt i udviklingssporet, hvilket er for uambitiøst. Dette gælder også for blå bloks udspil, som kun marginalt vægter implementeringssporet højere," siger Tavs Nyord og tilføjer, at reduktioner bør komme fra kendte teknologier som udtagning af lavbundsjorde, mens man indfører bindene mål for udledningen.

Seniorkonsulenten mener, at man bør huske at forske og udvikle nye teknologier, og de vil give positive jobeffekter i den grønne omstilling, men det er usikkert, hvor meget de kan bidrage med.

Klimarådet sår tvivl om potentiale i regeringens udspil for landbruget

S-ordfører afviser blå kritik af manglende konsekvensberegninger i landbrugsudspil 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også