AgriWatch

Minister fremlægger oprydningsplan efter kritik af Landbrugsstyrelsen

Landbrugsministeren vil med syv initiativer begynde at rydde op i Landbrugsstyrelsen efter hård kritik af Rigsrevisionen om fordelingen af landbrugsstøtten.

Landbrugsminister Rasmus Prehn (S) har lagt en plan for, hvordan Landbrugsstyrelsen skal forbedres. | Foto: René Schütze

Der skal styr på rodet i Landbrugsstyrelsen efter kritik af fordelingen af landbrugsstøtte.

Sådan lyder budskabet fra landbrugminister Rasmus Prehn (S), der nu fremlægger en oprydningsplan med syv initiativer.

Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

I maj fastslog Rigsrevisionen, at Landbrugsstyrelsens mangelfulde kontrol med udbetaling af landbrugsstøtte i årevis har gjort det muligt at opnå ekstra tilskud ved at splitte en landbrugsbedrift op i flere CVR-numre.

Ifølge Rigsrevisionen er der givet 448 mio. kr. i støtte til landmænd, der kan have omgået reglerne og opnået en "uretmæssig fordel" på mindst 31,6 mio. kr.

Konkret gennemføres der bl.a. en faktuel udredning af et sagsforløb, hvor der er sket opsplitning på flere CVR-numre. Tidligere direktør hos Folketingets Ombudsmand Jens Møller skal stå for udredningen.

Hver en sten skal vendes, og hvis der er problemer, skal vi have lavet handlingsplaner og løsninger

Rasmus Prehn, fødevareminister

Derudover laves der en bagudrettet systematisk gennemgang af alle landbrugsbedrifter, der er blevet opdelt i flere CVR-numre. Gennemgangen skal omfatte alle sager, hvor det er muligt at rejse tilbagebetalingskrav, hvis reglerne er blevet omgået.

Som et andet centralt initiativ skal der gennemføres et serviceeftersyn af andre risikoområder i alle styrelser under Fødevareministeriet.

"Jeg vil godt sætte en stor, tyk streg under, at der skal være tillid til mit system. Og der skal være orden i sagerne. Derfor giver vi nu hele ministerområdet et stort serviceeftersyn, så der skabes et overblik over, om der potentielt ligger andre problemer eller risici og lurer."

"Hver en sten skal vendes, og hvis der er problemer, skal vi have lavet handlingsplaner og løsninger, der er til at tage fat på. God og tillidsfuld forvaltning er nøgleord, og med de her initiativer går vi længere end det, som Rigsrevisionen har haft fokus på. Det er jeg glad for," siger Rasmus Prehn i meddelelsen.

Ministerens syv initiativer kommer i forlængelse af, at den tidligere direktør i Landbrugsstyrelsen fratrådte 31. maj. Stillingen som ny direktør vil blive slået op, og det bliver en hovedopgave at sikre en bedre forvaltningskultur, påpeger ministeriet.

Det står endnu ikke klart, om der vil blive krav om tilbagebetaling i sagen fra Landbrugsstyrelsen. Sagerne skal afklares med EU-Kommissionen.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch