Udvidelse af bedrift skaber uenighed mellem naboer og L&F

En bebudet udvidelse af en svinestald har skabt røre mellem bedriftens naboer og Landbrug & Fødevarer. Ifølge naboerne kan udvidelsen rumme langt flere svin end varslet.
Foto: Martin Lehmann/Politiken
Foto: Martin Lehmann/Politiken

En konflikt på regnestykker udfolder sig på Langeland, hvor der afventes en godkendelse for en svinestald med officiel plads til 90.000 svin.

Udvidelsen har dog vakt utilfredshed blandt naboerne, der har regnet på tallene og er kommet frem til, at svineproducenten vil få mulighed for at huse 150.000 styks, skriver Fyens Amts Avis.

Naboerne har taget højde for en bestemt passage i miljøgodkendelsen til svineanlægget, men ifølge Landbrug & Fødevarer holder beregningen ikke vand. Derimod siger biolog i Svendborg Kommune og myndighed i sagen, at naboerne har regnet korrekt.

"I dag gives en miljøgodkendelse ikke til antal af dyr eller et bestemt vægtinterval for dyrene, men i stedet til en konkret dyretype og det produktionsareal, hvor dyrene opholder sig. Det betyder, at antallet og vægten af dyr på produktionsarealet sagtens kan variere - men selvfølgelig ikke ud over det, som dyrevelfærdsreglerne giver mulighed for," siger biologen Lene Lind.

Som AgriWatch tidligere har beskrevet, mener landmanden bag byggeriet ikke, at naboerne har noget at komme efter.

"Vi følger lovgivningen," siger Tony Lægsgaard til avisen. Han driver bedriften Hvidtfeldtgaard, der i dag har en produktion på 82.000 smågrise og 10.000 slagtesvin samt planteavl på 520 hektar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også