Forsker om minksag: Erstatning til følgeindustrien bliver i milliardklassen

Følgeindustrien til minkbranchen kan forvente milliardbeløb i erstatning, vurderer forsker. Hans beregning er dog omtrent det halve af, hvad brancheforening er kommet frem til.
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix/REUTERS / X02844
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix/REUTERS / X02844

En lille del af den samlede erstatning til det danske minkerhverv kommer til at gå til følgeindustrien.

Mens Folketingets partier og regeringen i disse dage forhandler om erstatning til industrien, som ligger i størrelsesordnen 13-17 mia. kr., forventes erstatningen til pelserier, fodercentraler og udstyrsproducenter at være markant mindre.

Prøv AgriWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Det vurderer Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver hos Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

"Det bliver også en regning i milliardklassen for staten, men ikke lige så stor som erstatningen til minkavlerne. Følgeindustrien kan nok forvente en samlet erstatning på 1-2 mia. kr.," siger Henning Otte Hansen til AgriWatch.

Tabet fra den manglende afsætning og værdien skal udelukkende beregnes og erstattes for. Virksomheder, som ingen værdi har, skal ud og vurdere den enkelte minkejendom for tabte investeringer, siger seniorrådgiveren.

Samtidig bliver minkfoderfabrikkerne og pelserierne noget nær værdiløse, mens producenter og forhandlere af pelsudstyr måske kan sætte sin lid til eksport, men de selskaber vil stadig lide store tab.

Selvom følgeindustrien er gået i noget nær dvale, fosser pengene stadig ud af selskaberne, som Finans har beskrevet. Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen har udtalt til AgriWatch, at forhandlingerne om erstatning til følgeindustrien endnu ikke er begyndt for alvor.

Dobbelt op

Estimatet er dog ikke højt nok, mener brancheforeningen Det Danske Minkerhverv, der er en samling af underleverandører til minkbranchen.

Ifølge Casper Spanner, formand for foreningen og adm. direktør i Jasopels, skal erstatningen lyde på det dobbelte af Henning Otte Hansens estimat.

"Jeg tænker 3-4 mia. kr., hvis man inkluderer hele følgeindustrien som pelserier, fodercentraler og udstyrproducenter. Alene fodercentralerne har sagt, at erstatningen skal lyde på 1,5 mia. kr.," siger Casper Spanner til AgriWatch.

Det Danske Minkerhverv udgøres af 45 selskaber.

Som Finans har beskrevet, har virksomhederne bundet over 1 mia. kr. i varelagre og specialmaskiner, som reelt er værdiløse efter lukningen af minkbranchen.

Enig med regeringsudspil

Flere tal er sevet ud af forhandlingerne mellem partierne og regeringen, som skal finde et beløb på den samlede erstatning til minkbranchen.

AgriWatch har tidligere beskrevet, at den samlede erstatning kan ende på 13-17 mia. kr., og det er et passende beløb ifølge Henning Otte Hansen.

Han bemærker, at man tager udgangspunkt i erhvervets økonomiske situation over de seneste ti år.

"Det lyder rimeligt, at de tager udgangspunkt i de seneste ti år. Hvis man havde taget udgangspunkt i de seneste fem år, var det blevet til en væsentligt lavere erstatning," siger Henning Otte Hansen.

Han henviser til branchens cyklus, som løber i intervaller af 8-9 år, hvor prisen på minkskind svinger markant.

I november vurderede Henning Otte Hansen, at erstatningen kunne løbe op i 10-12 mia. kr., men det var et skøn på baggrund af de tal, som var tilgængelige på daværende tidspunkt.

Folketingets partier er splittet om, hvor stor erstatningen skal lyde på. Regeringens udspil lyder på omkring 15 mia. kr., men erstatningen er for stor ifølge SF.

"Man kommer til at give flere penge, end denne industri reelt vil være værd de kommende år. Det vil være en skam, fordi det kommer til at gå ud over skatteborgerne," har SF's fødevareordfører Carl Valentin udtalt til DR's radioavis.

Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen har tidligere udtalt til AgriWatch, at en erstatning skal være fair og dækkende, og den må "koste, hvad den koster."

Spiller ingen rolle

Frem til udgangen af 2021 er det ulovligt at drive minkavl i Danmark, og hvorvidt erhvervet vil rejse sig fra asken igen, er der delte meninger om.

Formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, har meldt ud, at aflivningen af samtlige mink er en "de facto nedlukning af erhvervet".

Den nyetablerede forening Danske Mink har dog et andet syn på tingene, hvor talsperson for foreningen Louise Simonsen estimerer, at 25 pct. af de danske minkavlere er klar til at genoprette produktionen i Danmark.

Hvorvidt erhvervet rejser sig eller ej er dog underordnet for erstatningen, pointerer Henning Otte Hansen.

"Nogle siger, at hvis man giver landmanden en erstatning, så må de ikke starte op igen. Jeg mener, det er underordnet. Om man vil producere fjerkræ eller mink er underordnet. Så længe det kun er tabet, man får dækket, er det underordnet, hvad man bruger erstatningen på," siger Henning Otte Hansen.

Regeringen har efter flere måneders venten begyndt at udbetale honorarer til minkavlerne for at hjælpe til med aflivningen af sine mink.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også