AgriWatch

Aftale mellem EU og UK på plads

EU og Storbritannien har indgået en aftale om det fremtidige forhold, bekræfter den britiske regering ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Foto: JOHN THYS/AFP / AFP

Efter ti måneders nærmest stillestående forhandling fik EU og Storbritannien travlt i december, og juleaftensdag har de indgået en aftale om handel og det fremtidige forhold.

Det bekræfter Downing Street 10.

Med aftalen sikres en mere blid overgang for handlen, når knap tre årtiers britisk deltagelse i EU's indre marked ophører. Der er også indgået aftale om en lang række andre forhold, der vil lette overgangen.

"Vi kan omsider lægge brexit bag os. Nu kan EU komme videre," siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Hun kalder det en "fair og balanceret aftale", der vil tjene begge sider. Storbritannien vil fortsat være en "betroet partner", understreger von der Leyen.

Der er tale om en begrænset handelsaftale. Mindre omfattende end mange virksomheder havde håbet på. Den sikrer dog told- og afgiftsfri varehandel. Men ikke tjenesteydelser.

Trods aftalen om toldfri varehandel vil der efter 1. januar være en toldmur med omfattende kontrol. Disse besværligheder kan parterne senere arbejde på at lempe.

At EU og Storbritannien har indgået en handelsaftale afværger kaos for dansk og europæisk erhvervsliv.

Sådan lyder det fra administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen, efter at parterne torsdag eftermiddag er blevet enige om en aftale for det fremtidige forhold, i en skriftlig kommentar.

Mere fra AgriWatch

Statslig landbrugsfond tabte knap 100 millioner sidste år

”Vanvittigt dårligt bytteforhold” i flere projekter verden rundt, bærer skylden for, at fonden Danish Agribusiness Fund, der har pensionskasser og staten som bagmænd, gik i rødt efter 2021. Kendt svineprojekt i Kina fik ekstra lån, fortæller direktør.

Kornpriserne hamrer op efter opsigtsvækkende prognose

En prognose fra det amerikanske landbrugsministerium indikerer, at den globale kornhøst vil falde 28 mio. tons. Samtidig begrænser Indien eksport af hvede. Det får priserne til at stige eksplosivt til det højeste niveau nogensinde. (Opdateres)

Læs også

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch