AgriWatch

Værnepligtige modsiger forsvarsminister: Vi aflivede mink

Et åbent brev fra 23 værnepligtige i Beredskabsstyrelsen forklarer, at de har været med til at aflive mink.

Foto: Philip Davali

Onsdag sagde forsvarsminister Trine Bramsen (S) i Folketinget, at hende bekendt havde hverken Beredskabsstyrelsen eller Forsvaret aflivet mink.

Nu beretter 23 værnepligtige i Beredskabsstyrelsen imidlertid i et åbent brev til fødevareminister Rasmus Prehn (S) mandag, om hvordan de har været med til at aflive mink.

"De sidste mange uger har Beredskabsstyrelsen bistået i at aflive mink. Jeg har været med til at fange. Jeg har været med til at aflive. Jeg har været med til at transportere. Jeg har været med til at rengøre. Jeg har være med til at begrave."

TV2 har været i kontakt med en af de 23 værnepligtige, som bekræfter, at hun har været med til at aflive mink.

Ifølge TV2 har hun svært ved at forstå, hvordan ministeren ikke kan have kendskab til, hvad der er foregået ude på minkfarmene.

"Jeg har personligt været ude, taget levende mink nede i et lillebitte rør, for derefter at komme dem i en aflivningstrailer, hvor de blev gasset. Hvor er det grotesk, at verden ikke må vide, hvordan hele minksituationen forholder sig, og hvem der faktisk står bag arbejdet," siger Melissa Sarelius Guttesen til TV2.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviste tidligere fredag, at der var problemer i sagen. I en kommentar på Twitter understregede hun blandt andet, at de værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen kun har været indsat i smittezoner, hvor der ikke har været rejst tvivl om lovhjemlen.

Forsvarsministeren henviste samtidigt til en pressemeddelelse fra Beredskabsstyrelsen, hvor det blev understreget, at aflivning af mink ikke indgik i de opgaver, som styrelsen havde sat sine folk til.

Samtidigt blev det i pressemeddelelsen slået fast, at Beredskabsstyrelsen først fredag aften blev opmærksom på det, hvorfor forsvarsministeren heller ikke er blevet orienteret før nu.

Sent fredag aften tager Beredskabsstyrelsen så det fulde ansvar.

Fungerende direktør i Beredskabsstyrelsen, Flemming Klokager, erkender, at der er blevet givet forkerte oplysninger til Forsvarsministeriet. Det siger han i et interview med TV2.

"Jeg vil meget gerne beklage, at vi er kommet med forkerte oplysninger til Forsvarsministeriet og dermed forsvarsministeren," siger han til TV2.

"Vores opgave i Beredskabsstyrelsen var bistand til aflivning i smittezonerne, som Fødevarestyrelsen har stået for. Vi vidste ikke, at vores folk muligvis har deltaget i selve aflivningen. Derfor har vi givet ministeren forkerte oplysninger. Det er vi kede af," lyder det videre.

Politikere er klar til at bruge over 100 millioner på at grave mink op

Mink kan graves op uden hurtigere end frygtet 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch