Aftale sikrer 888 millioner til mangfoldighed i naturen

Der indgår yderligere 13 naturnationalparker og mere urørt skov i aftale om biodiversitet til 888 millioner.
Foto: Martin Lehmann/Politiken
Foto: Martin Lehmann/Politiken
AF RITZAU

Skønsmæssigt yderligere 13 naturnationalparker er en del af den politiske aftale, som regeringen fredag har indgået med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Aftalen sikrer samlet 888 millioner kroner i 2021-2024, som skal bruges til at forbedre biodiversiteten i Danmark, meddeler Miljø- og Fødevareministeriet på sin hjemmeside.

"Det har længe været et ønske for regeringen – og ikke mindst for mange danskere – at naturen skulle have en hjælpende hånd," siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

"Derfor er jeg glad for, at vi som en del af forhandlingerne om en grøn genstart er blevet enige om nye danske nationalparker og store områder med urørt skov," siger han.

De 888 millioner kroner skal være med til at sikre, at Danmark kan komme op på samlet at have omkring 75.000 hektar urørt skov og 15 naturnationalparker.

"Lige nu skaber vi øer i hele Danmark, hvor unikke dyr og planter kan overleve og trives."

"Senere kan de sprede sig. På den måde kan vi give vores rige danske natur videre til fremtidige generationer," siger miljøordfører Zenia Stanpe (R).

Aftalen er en del af finansloven for næste år.

Hvordan alle pengene skal udmøntes, er endnu ikke aftalt, men nogle af elementerne er faldet på plads.

Partierne vil etablere et biodiversitetsråd, hvilket der er afsat fire millioner kroner til årligt fra næste år til og med 2024.

Det glæder miljøordfører Mai Villadsen (EL).

"Det skal være naturens vagthund og sikre, at naturen bliver prioriteret på Christiansborg i fremtiden," siger hun.

Aftalepartierne afsætter desuden ti millioner kroner til at forbedre havmiljøet, primært med indsatser i Øresund med for eksempel at genetablere stenrev og opsamle tabte fiskeredskaber.

Herudover har aftalepartierne aftalt at få lavet en gennemgang af den nuværende lovgivning på natur- og biodiversitetsområdet, blandt andet for at drøfte den langsigtede udvikling på området.

"Næste skridt bliver en grundig lovgennemgang på naturområdet, så vi forhåbentligt kan få en lov til naturen med klimaloven som forbillede,"siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også