Mogens Jensen trækker sig som fødevareminister: "Jeg havde ikke den fornødne opbakning"

Mogens Jensen er fortid som fødevareminister som konsekvens af sagen om minkaflivninger. Han erkender fejl i Fødevareministeriet og peger på manglende tillid i Folketinget som årsag til stop. (Opdateret)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Minksagen endte med at koste Mogens Jensen (S) jobbet som fødevareminister.

"Det er klart, at det er helt nødvendigt for mig at have tillid fra Folketingets partier i i forhold til at udøve mit erhverv. Det er min vurdering, at jeg ikke længere har den fornødne opbakning blandt Folketingets partier," siger Mogens Jensen til DR.

Mogens Jensen blev udnævnt som fødevareminister, da Socialdemokratiet overtog regeringsmagten i 2019.

Mogens Jensen skriver selv på Facebook:

"Om den første redegørelse vil jeg sige, at det her klart fremgår, at mit ministerium har begået fejl i forbindelse med, at regeringen meldte beslutningen ud om at aflive alle mink i Danmark. Det har jeg tidligere beklaget. Det beklager jeg igen og tager ansvar for. Særligt beklager jeg det over for de mange minkfarmere, som har stået og står i en meget ulykkelig situation," skriver han og uddyber:

"Om den anden redegørelse vil jeg sige, at den bekræfter, at de forskellige skridt mit ministerium har taget siden juni i forhold til at bekæmpe coronasmitten på minkfarmene, hver for sig bygger på klare sundheds-og veterinærfaglige anbefalinger. Med dette har der kun været et formål: nemlig at standse coronavirus-smitten i og fra mink, fordi den er en trussel mod folkesundheden," skriver Mogens Jensen.

Af de årsager så Mogens Jensen ingen anden udvej end at trække sig.

"For at jeg som minister skal kunne varetage mit hverv, er det afgørende, at jeg har den fornødne tillid i Folketinget. Ikke mindst i en situation, hvor mit ministerium står over for den store opgave, det er at sikre en grøn klimaomstilling af dansk landbrug. Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren, at jeg udtræder af regeringen."

Regeringens redegørelse for forløbet omkring minksagen ventes offentliggjort onsdag. Regeringens støttepartier har fået hovedpointerne, som partierne har diskuteret på gruppemøder onsdag middag.

På et pressemøde 4. november sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink i Danmark skulle aflives grundet mutationen af coronavirus.

Få dage senere kom det dog frem, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark.

Først mandag aften i denne uge indgik regeringen, Enhedslisten, De Radikale, SF og Alternativet en aftale, der skal sikre det nødvendige lovgrundlag til at aflive alle mink.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også