AgriWatch

Overblik: Sådan endte minkene med at koste Mogens ministerposten

De seneste måneders turbulens om aflivningen af samtlige danske mink har kostet fødevareminister Mogens Jensen posten. Få her et overblik over kronologien i forløbet.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Mogens Jensen (S) er fortid som fødevareminister, efter han trak sig onsdag kort før middag som konsekvens af beslutningen om at aflive samtlige mink.

Her kan du læse mere om det forløb, som lægger til grund for beslutningen.

 • 17. juni bliver der for første gang konstateret coronasmitte hos mink i en besætning i Hjørring. Dyrene bliver ud fra et forsigtighedsprincip aflivet.
 • I juli stopper regeringen aflivning af syge dyr, selv om regeringens embedsmænd har advaret om, at mink kan smitte mennesker.
 • I stedet skal overvågning af smitten øges, og medarbejdere på farmene skal iføre sig værnemidler.
 • I september konstaterer ledende myndigheder flere gange, at der er store udfordringer med at inddæmme smitten, og der er brug for at få testet flere, der arbejder med mink.
 • Internt anbefaler faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut i september isolation af alle minkavlere- og ansatte. Det skal forhindre et efterår med "drakoniske modforanstaltninger". Men anbefalingen blev ikke fulgt, og to måneder senere lukker regeringen store dele af Nordjylland.
 • Regeringen beslutter 3. november at aflive alle mink. Det sker for at undgå mutation i coronavirus, der kan svække effekten af en kommende vaccine.
 • 4. november bliver det meldt ud på et pressemøde. Statsminister Mette Frederiksen (S) siger om beslutningen, at vi er "nødsaget til at træffe den her beslutning, og den konklusion lader sig ikke forhandle. Det er vores meget klare overbevisning."
 • I den følgende weekend går det op for regeringen, at der ikke er grundlag for det i loven.
 • Søndag 8. november bliver Folketingets partier orienteret om det manglende lovgrundlag. Der går dog noget tid, før offentligheden bliver oplyst om det, og først et par dage efter får minkavlerne en meddelelse om det.
 • Mogens Jensen har hævdet, at det blot var en opfordring til at aflive alle mink. Men i en ny meddelelse til minkavlerne beklager Fødevarestyrelsen, at det første brev med ordren efter pressemødet ikke fremstod som en opfordring.
 • Onsdag 18. november kommer en længe ventet redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, der belyser, hvem der vidste hvad hvornår. Samme dag trækker støttepartierne støtten til Mogens Jensen (S), der derfor må gå af som fødevareminister.

Kilder: Politiken og netmediet Nordtinget, der fokuserer på Nordjylland.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch