Serum Institut: Mink udgør et reservoir af smitte

Statens Serum Institut fastholder, at mink udgør et reservoir af smitte, som udgør en risiko. På baggrund af den positive udvikling i Nordjylland vil regeringen lempe restriktioner i Nordjylland.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. Arkivfoto. | Foto: Martin Sylvest
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. Arkivfoto. | Foto: Martin Sylvest
Af Ritzau

På baggrund af den positive udvikling i Nordjylland vil regeringen lempe restriktioner i Nordjylland. Fra mandag lempes tre ting, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke på et pressemøde fredag aften. Her er hovedpunkterne:

- Børn i 5-8. klasse kan igen komme i skole.

- Borgere må igen rejse på tværs af kommunegrænser inden for de syv kommuner.

- Den kollektive transport inden for syv kommuner genoptages. Kollektiv trafik ud af de syv kommuner er fortsat under skærpet.

I de syv nordjyske kommuner er det nu kun 72 ud af 100.000, der er smittede. For en uge siden var det 115 ud af 100.000.

"Det går den rigtige vej," siger Magnus Heunicke.

Minkavl

Han nævner desuden, at minkene mandag forventes at være aflivet i Nordjylland.

Afdelingschef på Statens Serum Institut Tyra Grove Krause fremhæver, at mink udgør et reservoir af smitte, som udgør en risiko. Hun fastholder, at cluster 5 er særlig farligt. Det har et forsøg, som SSI har gennemført vist, siger hun:

"Der har været ret meget debat om det her forsøg. Det var en brik i det samlede billede. Det var ikke sådan, at konklusionerne var hængt op på forsøget," siger Tyra Grove Krause.

Cluster 5-forklaringen fra SSI blev fremhævet flere gange på pressemødet den 4. november. Den har siden fået kritik fra WHO, USA's virus ekspert og forskere i både ind og udland.

Ifølge Thyra Grove Krause er der ikke fundet nye tilfælde af cluster 5. Det seneste tilfælde er fra midten af september.

Flere forskere har peget på, at cluster 5 dermed kan være udryddet før minkene blev aflivet.

Magnus Heunicke afviser, at cluster 5 var hovedargumentet for at slå minkene ned. Han peger på det reservoir for smitte, som minkene udgør som en stor trussel, siger Magnus Heunicke.

"Regeringen lyttede til indstillingen til mink fra sundhedsmyndighederne. Cluster 5 var en del af det. Men begrundelsen var også det store reservoir, som minkene udgør," siger Magnus Heunicke

Rigspolitiet vil fortsætte indsatsen med aflive mink længere ned i Jylland, når de nordjyske mink er slået ned.

"Vi vil forsøge at komme smitten i forkøbet og aflive smittede besætninger længere nede i Jylland," siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

Han understreger, at politiets indsats ikke skyldes mistillid til minkavlerne. Det er blot for at sikre bortskafning samt overblik over indsatsen, siger Thorkild Fogde.

Brostrøm enig

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm tilslutter sig "fuldt ud" den omstridte risikovurdering, som SSI kom med på pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen meddelte at alle mink skal aflives.

"I risikovurderingen fra 3. november peger vi på, at så længe vi har corona-epidemien i Danmark og vi ikke har flokimmunitet, så er det uforeneligt med folkesundheden at have minkavl i Danmark," siger Søren Brostrøm.

Han nævner ikke "cluster 5", mener at det var korrekt af Kåre Mølbak at nævne risikoen for "mutationer":

"Men det er i virkeligheden noget, der kommer oven i vurderingen af, at vi ikke kan have minkavl i Danmark i den nuværende situation," siger Søren Brostrøm.

Omkring to millioner mink er blevet aflivet på ni dage. Fortsætter det som nu, så vil de sidste mink i Nordjylland være aflivet mandag, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

"Det er gået meget stærkt. Derfor beklager vi, at der mangler afhentning af aflivede mink. Det er ikke noget rart syn, og det lugter ikke godt. Men vi skynder os," siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

I den kommende uge vil smitten på Københavns Vestegn og smitten blandt mink være de største bekymringer, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

"Vi ser faldende smitte i kommunerne på Vestegnen. Det tyder på, at befolkningen har taget vores anbefalinger til sig. Det vil jeg gerne kvittere for. Men der er stadig et højt smittetryk blandt familierne på vestegnen," siger Søren Brostrøm.

Regeringen vil i næste uge indkalde Folketingets partier til forhandlinger om restriktioner resten af året i hele landet. Det gælder også dagene omkring jul.

Forhandlingerne kommer på baggrund af en positiv udvikling i Nordjylland og i smittetallene, siger Magnus Heunicke.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også