AgriWatch

Blå partier om minksag: Fødevareministeren bør gå af

Fødevareminister Mogens Jensen bør trække sig, siger de borgerlige partier om ministerens ageren i minksag. (Opdateret)

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl kræver, at Mogens Jensen (S) trækker sig som fødevareminister.

Det gør han, efter at ministeren har erkendt, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle mink i Danmark slået ned.

"Jeg mener som minimum, at Mogens Jensen (S) må tage sit gode tøj og gå. Statsminister Mette Frederiksen (S) må kræve hans afgang, når han åbent har erkendt, han har brudt loven og har gjort det med åbne øjne. Han har talt usandt i hele forløbet," siger Kristian Thulesen Dahl.

Samme melding kommer fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, og De Konservatives Rasmus Jarlov.

"Der er ikke noget at rafle om. Som minimum skal fødevareministeren træde tilbage. Det kræver ikke en lang redegørelse. Der er ikke nogen tænkelige acceptable undskyldninger for, at et helt erhverv ulovligt er blevet nedlagt," skriver Jarlov på Twitter.

Onsdag i sidste uge sagde statsminister Mette Frederiksen, at alle mink i Danmark skulle slås ned, da der er fundet mutationer af covid-19 i mennesker, og som er opstået i mink.

Der var dog kun lovhjemmel til at kræve alle mink slået ned, hvis de er syge eller er på farme mindre end 7,8 kilometer fra farme med syge dyr. Søndag erkendte Mogens Jensen, at der ikke var lovhjemmel til mere.

Han sagde i en skriftlig kommentar, at "det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud".

Tirsdag har han til TV2 News sagt, at han ikke på pressemødet i sidste uge var opmærksom på, at der ikke var lovhjemmel.

Thulesen Dahl er ikke imponeret.

"Mogens Jensen har måske ikke vidst det på pressemødet. Men han fortsætter den ulovlige praksis, da han får besked om det. Det første, man skal gøre som minister, hvis man får besked om, at noget er ulovligt, er at stoppe den ulovlige praksis. Det gør han ikke. Det er helt utilstedeligt. Det må ikke ske i Danmark. Vi er et retssamfund," siger Kristian Thulesen Dahl.

Han mener også, at statsminister Mette Frederiksens rolle skal undersøges.

"Det er svært at tro, at hun ikke har været fuldt vidende om dette her. Men der må man lade tvivlen komme hende til gode og så få det undersøgt," siger Kristian Thulesen Dahl.

Under spørgetimen i Folketinget tirsdag bakker Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, op om kritikken:

"Der har været mange forskellige forklaringer på, hvorfor regeringen valgte at bryde Grundloven. Jeg vil gerne have et meget klart svar på, hvornår statsministeren vidste, at ordren var ulovlig," siger han og fortsætter:

"Jeg tror ikke på, at et eneste menneske i mødelokalet før beslutningen ikke har sagt, at der ikke var lovhjemmel. Statsministeren er tidligere justitsminister."

Mette Frederiksen udtaler tirsdag, at hun først i weekenden blev gjort opmærksom på den manglende lovhjemmel.

Mere fra AgriWatch

Regeringen blåstempler omstridt gasledning

Frem til 2030 er der afsat 2,9 mia. kr. til udbygning med biogas i jagten på et grønt gasnet. Samtidig skal 440 mio. kr. få husejere til at koble sig af det grønne gasnet - få overblikket på 2 minutter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch