Ingen politisk aftale om mink-kompensation mandag

Et møde mellem Folketingets partier mandag er ikke endt med enighed om kompensation til minkavlere.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU & WILLIAM RØNFELDT KRISTENSEN

Folketingets partier er mandag ikke blevet enige om en kompensationspakke til mink-erhvervet. Det siger SF's erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen efter virtuelt møde.

Onsdag i sidste uge besluttede regeringen, at alle mink i Danmark skal aflives. Samtidigt fortalte erhvervsminister Simon Kollerup (S), at der ville blive givet en solid kompensation til ejerne af landets minkfarme.

Både regeringens støttepartier og blå blok har flere gange understreget, at minkavlerne skal have kompensation. Spørgsmålet er, om kompensationen skal gives som ekspropriation, som er når staten overtager ting.

"Uanset om det juridisk er ekspropriation eller ej, så skal der være en støtte, der kompenserer for de tab, der har været, og som hjælper minkavlerne videre," siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Hun fortæller, at støtten ifølge SF faktisk skal være større end ekspropriation, da en række minkfarme har givet underskud i flere år. Og dermed er værdien af deres farme lige nu ikke stor.

"For nogle vil deres forretning være nul kroner værd. Så vi har sagt, at vi ikke bare vil følge ekspropriationsreglerne."

"Det er ofte områder i landet, hvor der er brug for en hjælpende hånd. Så vi vil gerne give en form for omstillings- eller investeringsstøtte for at minkavlerne kan omlægge til noget mere fremtidsrettet og gerne bidrager til den grønne omstilling," siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Erhvervsministeriet oplyser, at det ikke kommer til at kommentere på forhandlingerne mandag.

Hos Venstre mener landbrugsordfører Erling Bonnesen, at følgeindustrien ligeledes skal have fuld erstatning.

"Regeringen skal efter vores opfattelse yde fuld erstatning. Det vil sige erstatning til minkavlerne, men også til følgeindustrien," siger Erling Bonnesen til AgriWatch.

Erling Bonnesen siger, at der er blevet udlagt flere kompensationsmodeller fra regeringens side.

Der er endnu ikke et nyt møde på plads, siger Erling Bonnesen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også