Mette Frederiksen: Mutation hos mink er en trussel for verden

Alle danske mink samt avlsdyr skal aflives. Det bekræfter statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag eftermiddag.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen

Samtlige danske mink inklusiv avlsdyr skal aflives.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Statens Serum Institut har fundet fem eksemler på virus i minkfarme og tolv eksempler på virus i mennesker, der udviser nedsat følsomhed på antistoffer.

"Den muterede virus via mink kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal," siger Mette Frederiksen på pressemødet og fortsætter:

"I danmark har vi et stort ansvar for vores egen befolkning, men med denne konstatering har vi et ansvar for verden. Virussen kan sprede sig til andre lande, så vi må tage dette ekstremt alvorligt."

Statsministeren udtrykker sin sympati for minkavlerne, der nu skal have aflivet hele sin besætning.

"Det kan blive meget svært for erhvervet at komme igen. Det er også derfor en beslutning, som regeringen træffer med tungt hjerte," siger Mette Frederiksen.

Foreløbigt har Fødevarestyrelsen varetaget opgaven om at aflive de smittede minkbesætninger. Med nyheden vil aflivningen også ske under politiets kommando sammen med Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet.

Der findes 1139 minkfarme i Danmark. Over 200 er smittet med coronavirus.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også