Sådan søger virksomhederne lønkompensation

Dokumentation: Finansministeriet informererer i et faktaark om, hvordan virksomhederne skal søge lønkompensation, herunder de krav der stilles.
Foto: Olafur Steinar Gestsson//
Foto: Olafur Steinar Gestsson//

Regeringen vil lønkompensere virksomheder, der er nødsaget til at sende medarbejdere hjem som følge af  af coronavirus. Men kompensationen skal dels godkendes af Folketinget dels af EU-kommisionen, og der stilles en række krav til dokumentaion i ansøgningsprocessen. Her er udklip fra Finansministeriets faktaark - inklusive et par eksempler på støttemodellen:

*Lønkompensation vil blive udbetalt på baggrund af virksomhedens oplysninger om det antal medarbejdere, som ellers ville skulle have været afskediget som følge af COVID-19-situationen. Medarbejderne skal i ansøgningen og den efterfølgende revision registreres på CPR-nummer. Virksomheden skal ligeledes angive og begrunde for hvilken periode de forventer arbejdsmangel, dog maksimalt over en periode på tre måneder på begyndt tidligst den 9. marts 2020 og som afsluttes senest juni 2020.03.15

*Virksomheden skal med revisorbistand efterfølgende dokumentere, at de har hjemsendt de berørte medarbejdere i den angivne periode. Medarbejderen skal være ansat før den 9. marts 2020. I dokumentationen skal blandt andet indgå attestation på, at de pågældende medarbejdere har været hjemsendt fra den eventuelt faglige repræsentant på virksomheden. Hvis der ikke er en sådan, kan de relevante faglige organisationer gøre indsigelse.

*Ordningen vurderes at udgøre statsstøtte i henhold til EU´s statsstøtteregler og vil derfor skulle anmeldes til og godkendes af Europa-kommissionen. Virksomhederne vil ikke kunne få dækket de samme omkostninger fra flere forskellige støtteordninger indført som følge COVID-19, fx kompensation for arrangementer med + 1000 deltagere.

Eksempel 1: Restaurant En restaurant med 19 ansatte forventer at varsle fyringer og hjemsende 10 ansatte som følge af corona-virus. De ansatte har en månedsløn på 25.000 kr. 

I dette tilfælde får restauranten 18.750 kr. i lønkompensation fra staten pr. medarbejder de hjemsender, svarende til 75 pct. af medarbejderens løn. Medarbejderen fastholder sit arbejde og får fortsat sin oprindelige månedsløn på 25.000 kr. I tilknytning til kompensationsperioden skal medarbejder afholde fem feriedage. Kompensationen strækker sig højest over 3 måneder.

Eksempel 2: Industrifabrik En industrifabrik med 500 ansatte forventer at varsle fyringer og hjemsender 60 ansatte som følge af corona-virus. De ansatte har en månedsløn på 34.000 kr. 

I dette tilfælde får arbejdsgiveren 23.000 kr. i lønkompensation pr. medarbejder fra staten, svarende til den maksimale lønkompensation. Medarbejderen fastholder sit arbejde og får fortsat sin oprindelige månedsløn på 34.000 kr. I tilknytning til kompensationsperioden skal medarbejder afholde fem feriedage. Kompensationen strækker sig højest over 3 måneder

Kilde: Finansministeriet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også