Platformsfirma tilbyder ufaglærte til 90 kroner i timen

Det er løndumping af værste skuffe, mener fagforbundet 3F, når det danske selskab Bixter, der hovedsaligt leverer arbejdskraft til landbruget, tilbyder arbejdskraft til 90 kroner i timen.
Tilbage i 2017 oplevede landmændende nogle gode år som betød, at de for første gang i lang tid ledte efter arbejdskraft og måtte håbe på fortsat at kunne tiltrække udenlandske ansatte. | Foto: Charlotte de la Fuente/ERH
Tilbage i 2017 oplevede landmændende nogle gode år som betød, at de for første gang i lang tid ledte efter arbejdskraft og måtte håbe på fortsat at kunne tiltrække udenlandske ansatte. | Foto: Charlotte de la Fuente/ERH
af Fagbladet 3F

90 kroner i timen i startløn.

Sådan lyder det i en ny reklame på Facebook for medarbejdere hos det danske firma Bixter, der skaffer arbejdskraft til danske virksomheder. Det skriver Fagbladet 3F.

Bixter tilbyder "en del ufaglærte hænder, der leder efter en chance i dansk landbrug". Der er tale om engelsktalende "drenge", som gerne vil arbejde med kvæg, svin, pelsdyr eller fjerkræ. De kan tiltræde inden for få dage og kommer alle fra job med fysisk arbejde, skriver Bixter på virksomhedens Facebook-side.

Virksomhedens tilbud forarger hos 3F, der blandt andet organiserer medarbejdere inden for landbruget i Danmark.

"Det er helt ude i hegnet. Det virker som et forsøg på groft at udnytte mennesker, der kommer fra fattigere lande, og som ikke kender til det danske arbejdsmarked. Det er løndumping af værste skuffe, som vi tager meget kraftigt afstand fra," siger Morten Fischer-Nielsen, næstformand i Den Grønne Gruppe i 3F.

Han gør opmærksom på, at ufaglærtes løn er mindst 140 kroner i timen samt pension efter overenskomsten mellem arbejdsgiverforeningen GLS-A og fagforbundet 3F.

Bixter skriver på dets hjemmeside, at firmaet er en unik platform, der hjælper virksomheder og medarbejdere rundt om i verden med at finde hinanden.

Selskab afviser kritik

Bag Bixter, der har adresse i Bjert ved Kolding, står Nataliya Jørgensen.

Over for Fagbladet 3F ønsker hun ikke at oplyse antallet af personer, som firmaet har formidlet til danske virksomheder. Direktøren fortæller dog, at firmaet først og fremmest leverer arbejdskraft til landbruget og i noget mindre grad til byggeriet.

Ifølge Nataliya Jørgensen er firmaets formidling gratis for personer fra EU samt udenlandske landbrugspraktikanter, mens tredjeverdensborgere kan være nødt til at betale et formidlingsgebyr til nogle af Bixters samarbejdspartnere.

Af hjemmesiden fremgår det, at en stor del af kandidaterne kommer fra Central- og Østeuropa. Men der er også ansøgere fra fjernere lande som Usbekistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Vietnam og Indien.

Nataliya Jørgensen oplyser, at lønnen på 90 kroner i timen er for medarbejdere, der ikke arbejder under overenskomst.

"Vi følger bare reglerne i Danmark. Det er en aftale mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det er dem, der bestemmer. Vi formidler kun kontrakten og arbejdspladsen," siger hun.

"Nogle EU-folk vil gerne komme og arbejde for den løn. Det kan vi ikke gøre noget ved. Vi har masser af folk, der arbejder for 27.000 kroner om måneden. Faglærte. Det afhænger af deres erfaring," siger firmaejeren.

Hun ønsker ikke at oplyse, hvor meget danske virksomheder betaler til hendes firma for formidlingen af arbejdskraft. Det er en forretningshemmelighed, forklarer hun.

Bixter skriver på dets hjemmeside, at firmaet er en unik platform, der hjælper virksomheder og medarbejdere rundt om i verden med at finde hinanden.

Fagbladet 3F har spurgt formanden for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, hvad han synes om jobopslaget og en løn på 90 kroner i timen til de ansatte.

"Landbrug & Fødevarer er ikke en arbejdsgiverforening, og derfor kan vi heller ikke udtale os som sådan. Det er Landbrug & Fødevarers klare holdning, at vores ansatte på alle måde skal behandles ordentligt, og at man om virksomhedsejer skal sikre sig, at man spiller efter reglerne," skriver Martin Merrild i en skriftlig kommentar.

Artiklen er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F og videreformidlet af Ritzau.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også