Prøve viser afrikansk svinepest i vildsvin nedlagt i Hessen

Et vildsvin, som blev nedlagt i Hessen i Tyskland, er blevet konstateret smittet med afrikansk svinepest.
Svinepest hærger bestanden af vildsvin i flere lande i Europa - blandt andre Polen og Tyskland - og udgør en alvorlig trussel mod svinebesætninger. Billedet er fra Polen. | Foto: Agencja Gazeta/Reuters/Ritzau Scanpix
Svinepest hærger bestanden af vildsvin i flere lande i Europa - blandt andre Polen og Tyskland - og udgør en alvorlig trussel mod svinebesætninger. Billedet er fra Polen. | Foto: Agencja Gazeta/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU OG AGRIWATCH

Den tyske delstat Hessen har registreret sit første tilfælde af afrikansk svinepest, efter at et nedlagt vildsvin i delstaten viste sig at være smittet med virusset.

Torsten Reinwald, som er talsmand for Tysklands Jagtforbund, oplyser torsdag, at et laboratoriesvar viser, at dyret var smittet.

Hessen ligger i det vestlige Tyskland. Delstatens nordligste punkt ligger omkring 350 kilometer fra grænsen til Danmark.

Delstatens ministerium for miljø og landbrug har bekræftet, at vildsvinet var smittet med afrikansk svinepest.

Forbud mod jagt

Det har nedlagt forbud mod jagt inden for en radius af 15 kilometer fra stedet, hvor vildsvinet blev skudt.

Zonen inkluderer både Frankfurt, delstatens største by, og Wiesbaden, som er Hessens delstatslige hovedstad.

Afrikansk svinepest har tidligere skabt frygt for eksporten i Danmark. Det er en smitsom virussygdom, der kan ramme alle racer af svin.

Smittede svin dør som regel inden for en uge, efter at de er blevet smittet.

Sygdommen har aldrig været konstateret i Danmark. Men den forekommer flere steder i Øst- og Sydeuropa.

I 2014 kom sygdommen for første gang ind i EU via grænselande i øst, og den blev efterfølgende fundet i de baltiske lande og Polen.

Siden spredte den sig yderligere mod vest, og den forekommer nu i flere EU-lande, blandt andet Tyskland.

Lav risiko i Danmark

Danmark har tidligere grebet fysisk ind for at forhindre, at den kommer ind i landet. I 2019 blev der opført et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse.

Fødevarestyrelsen i Danmark har dog meddelt, at der stadig vurderes at være lav risiko for, at afrikansk svinepest kommer til Danmark.

”Fødevarestyrelsen vurderer fortsat, at den samlede risiko for introduktion af smitte med ASF (afrikansk svinepest, red.) til danske grisebesætninger er meget lav,” lød det fra styrelsen i efteråret.

Fødevarestyrelsen i Danmark ser på tre potentielle smitteveje. Det er ”jagtturisme”, ”vildsvin” samt den samlede kategori ”transporter, ornesæd og grisehandel”.

For de to sidstnævnte vurderes risikoen som ”meget lav”, mens den for jagtturisme kun vurderes som ”lav”.

Nyligt udbrud i besætning

Så sent som den 6. juni blev der konstateret afrikansk svinepest i en svinebesætning tæt på Rostock i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det nordøstlige Tyskland ved grænsen til Polen.

Tyskland har siden efteråret 2020 konstateret flere tilfælde af svinebesætninger smittet med afrikansk svinepest. Mens der i 2023 blev registreret et tilfælde af afrikansk svinepest i en besætning, var der i 2022 tale om tre besætninger.

Ifølge Markedsnyt for grisekød er der i 2024 fundet 89 tilfælde af smittede vildsvin, mod 899 hele sidste år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også