Novo Nordisk Fonden vil poste milliarder i arealomlægning

Foruden mere sammenhængende natur, bliver et fokuspunkt ”vidensopbygning og acceleration” af den teknologiske udvikling i landbruget.
Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden. | Foto: Gregers Tycho
Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden. | Foto: Gregers Tycho

I forlængelse af den grønne trepartsaftale, der blev præsenteret mandag aften, har regeringen og Novo Nordisk Fonden indgået en aftale om, at fonden skal spille en ”afgørende rolle” i at nytænke arealanvendelsen i Danmark. Til formålet afsætter Novo Nordisk Fonden ti mia. kr. over de næste ti år. 

Det oplyser parterne i en pressemeddelelse. 

Novo Nordisk Fonden skal igennem samarbejdet understøtte ”konkrete projekter og indsatser, der kan bidrage til omlægningen af arealer og styrke naturen og biodiversiteten i Danmark. 

”Det er et virkeligt ambitiøst naturgenopretningsprojekt, som kommer til at gøre Danmark grønnere og får betydning for danskerne, for biodiversiteten og for havmiljøet. Jeg er meget glad for, at vi kan komme med det her vigtige bidrag til den grønne omstilling,” udtaler Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden. 

Regeringen og Novo Nordisk Fonden vil i efteråret 2024 fastlægge, hvordan fondsmidlerne skal bruges over de ti år. Fonden vil deltage i planlægningen og finansieringen af de konkrete initiativer, og samarbejdet sigter bl.a. efter ”store signaturprojekter”, der skal skabe større sammenhængende naturområder. 

Derudover bliver et fokuspunkt ”vidensopbygning og acceleration” af den teknologiske udvikling i landbruget. 

”Jeg er utrolig glad for samarbejdet med Novo Nordisk Fonden, som vil udgøre et væsentlig bidrag til at realisere visionen i den grønne trepartsaftale. Vi skal sætte endnu mere i fart i udviklingen af ny teknologi og moderne landbrugsproduktion, og der skal være bedre plads til natur og biodiversitet i Danmark. Det vil kræve store investeringer.”

”Det er rigtig godt, at vi i Danmark kan lave samarbejde med f.eks. virksomheder og fonde, som kan medvirke til at skabe udvikling og vækst samt løse nogle konkrete udfordringer for vores land,” udtaler økonomiminister Stephanie Lose (V). 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår