Leverandørforening trækker sig fra forhandlinger med Nature Energy

Der bliver ingen biomasse-aftale mellem leverandørforeningen Lolland Falster Biogas og Nature Energy. Forhandlingerne er faldet til jorden.
Foto: Christian Falck Wolff
Foto: Christian Falck Wolff

Leverandørforeningen Lolland Falster Biogas har trukket sig fra forhandlingerne om levering af gylle og modtagelse af afgasset biomasse til to anlæg.

Det sker fordi, at der ifølge foreningen ”et direkte økonomisk tab hos mange landmænd ved tilslutning, som leverandør af gylle og modtagelse af afgasset biomasse fra biogasanlæggene,” fremgår det af en pressemeddelelse.

Til trods for Nature Energy’s planer, om at være de første biogasanlæg i Danmark, som skulle producere gas på den største mængde af plantebiomasser, indså foreningen, at der var en række problemer med netop det.

”Udfordringen ved disse anlæg er, at den type af afgasset biomasse der kommer ud, har en for ringe næringsværdi for planterne, hvilket vil medføre en undergødskning. Den anden udfordring er, at for en række husdyrproducenter, vil man netto bortføre store gødningsværdier fra den enkelte ejendom,” udtaler formand for leverandørforeningen, Boye Tambour.

Adm. direktør i Nature Energy udtaler til AgriWatch:

”Vores ambitioner om at omdanne organiske restprodukter fra landbrug, industri og husholdninger til biogas på Lolland er intakte og vi fortsætter nu dialogerne med de enkelte landbrug og øvrige leverandører af biomasser. Det kan være svært at få alle ender til at mødes, når der er mange interesser og forhold i spil, men at det ikke lykkedes i denne omgang at lave en samlet, fælles aftale, skal ikke stå i vejen for den grønne omstilling.”

Kampen om biomasse: Ny forening skal skabe bedre vilkår for landmænd

Foreningen blev stiftet i juni 2020 med formålet, at landmændene selv ville udvikle og eje de kommende biogasanlæg på Lolland og Falster.

Siden blev det klart, at Nature Energy havde sikret sig en eksklusivret til etablering af et anlæg i hver af de to kommuner, hvorefter foreningen indgik forhandlinger om en leverandøraftale.

Leverandørforeningen havde forventet, at Shell, der ejer Nature Energy, havde den ”økonomiske formåen og risikovillighed til at kunne udvikle denne type af anlæg,” fremgår det af meddelelsen.

Et andet stort bekymringspunkt for landmændene, er den aktuelle diskussion om en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer, fremgår det.

”Det at indgå aftaler på nuværende tidspunkt, når vi ikke kender omfang og virkning af en sådan afgift, kan i værste fald koste nogle bedrifter livet. Det er ikke Nature Energy’s skyld at timingen er meget dårlig, men Klimarådet har bare båret ved til denne bekymring alt imens vi venter på Svarre-udvalgets anbefalinger,” udtaler Boye Tambour.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler