Kampen om biomasse: Ny forening skal skabe bedre vilkår for landmænd

Dansk Agro Energi er navnet på en ny politisk forening, der skal hjælpe landmænd med deres vilkår i det hastigt voksende marked for biomasse.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

En ny forening har set dagens lys, hvor en stribe landboforeninger vil sikre vejledning til landmænd, når det kommer til vilkår og håndtering af biomasseprodukter.

Foreningen hedder Dansk Agro Energi, der er stiftet af syv landboforeninger heriblandt Fjordland og Agri Nord. Den 3. april vil foreningen afholde sin stiftende generalforsamling, fremgår det af en pressemeddelelse.

”Vi har fået utrolig god opbakning, siden vi præsenterede idéen ved delegeretmøde tilbage i november. Det bekræfter, at der er et stort behov for fortsat at sikre bedre vilkår for afsætning og modtagelse af biomasse, siger Anders Ahrenfeldt, formand i Landboforeningen Midtjylland og initiativtager til Dansk Agro Energi, og fortsætter:

”Vi er kommet godt ud af starthullerne, men det er vigtigt, at endnu flere tilmelder sig, så vi kan blive en organisation, der har vægt bag sig.”

Foreningen kommer i kølvandet på den rivende udvikling, hvor flere kæmpe energiprojekter spirer frem rundt i Danmark. Her er landmændenes biomasse en central komponent, og Dansk Agro Energi skal sikre, at landmændene får gode aftaler med på vejen.

”Landmanden skal selvfølgelig have kredit for sin biomasse, ligesom han skal have kredit for andre råvarer, han producerer og sælger ud på et marked. Men det kræver, at der er et ligeværdigt forhold mellem landmand og aftager – både ved forhandlingsbordet samt i relation til myndighederne,” siger Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening, der er blandt de stiftende foreninger.

På nuværende tidspunkt tager LandboForeningen Midtjylland, Familielandbruget Midtjylland, Fjordland, Vejle-Fredericia Landboforening, Landbo Nord, Østjysk Familielandbrug og Agri Nord del i medejerskabet af Dansk Agro Energi.

Flere andre landboforeninger har vist interesse for initiativet, fremgår det af meddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også