Brancheorganisation dropper fiskemel efter PFAS-fund
![Foto: PR / Food Nation](https://photos.watchmedier.dk/watchmedier/resize:fill:3840:0:0/plain/https://photos.watchmedier.dk/Images/14737727/mmesfg/ALTERNATES/schema-16_9/doc7o44smssxm1utvwo4ju.jpg)
Af hensyn til fødevaresikkerheden stopper brancheforeningen Danske Æg brugen af fiskemel.
Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i foreningen, udtaler, at man tager tager situationen meget alvorligt.
”Derfor fjerner vi nu fiskemel fra økologiske æg og sætter alle kræfter ind på at blive klogere på problemstillingen. Danske Æg tager situationen alvorligt og er ved at nærlæse DTU-undersøgelsen,” lyder det.
Danske ÆG repræsenterer godt 90 pct. af danske ægproducenter, og brancheorganisationen er allerede i dialog med foderstofbranchen om tiltag, som skal fjerne problemet.
”Vi noterer os, at også DTU har forslag til løsninger, og det kigger vi naturligvis på. Men nu laver vi et stop for brugen af fiskemel, så forbrugerne også på den korte bane kan være trygge ved økologiske æg, og så kigger vi naturligvis på en permanent løsning,” udtaler sektorchefen.
Mandag morgen kom det frem, at økologiske æg fra hønsefarme fra hele Danmark indeholder det skadelige stof PFAS.
En undersøgelse som DTU Fødevareinstituttet har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen viser, at indholdet i økologiske æg er 2,2-3.7 nanogram PFAS pr. gram. PFAS-indholdet i frilands-, skrabe-, og burhønse-æg er under 0,2 nanogram pr. gram.
Fundet har både fået organisationer som Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer op af stolen.
Der stilles nu krav om en særregel, der giver økologerne mulighed for at gribe fat i andre alternativer til fiskemel, så de kan bruge andre kilder til proteiner i foderet i en periode, indtil der er en permanent løsning.
Også flere partier har reageret på nyheden om PFAS-fundet.