PFAS fundet i økologiske æg

Økologiske æg indeholder for meget PFAS, viser en undersøgelse af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstitut, der dog også vurderer, at problemet kan løses.
Foto: Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Økologiske æg fra hønsefarme fra hele Danmark indeholder det skadelige stof PFAS.

En undersøgelse som DTU Fødevareinstituttet har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen viser, at indholdet i økologiske æg er 2,2-3.7 nanogram PFAS pr. gram. PFAS-indholdet i frilands-, skrabe-, og burhønse-æg er under 0,2 nanogram pr. gram.

Det skriver DTU Fødevareinstitut i en pressemeddelelse.

PFAS er overført igennem fiskemel, der bruges til foder. Mistanken til fiskemelet opstod, da en meget ensartet koncentration og sammensætning af PFAS-forbindelser er fundet på tværs af store besætninger, der bruger økologisk foder.

Når det optages i kroppen, kan der gå op til 3-7 år, før stofkoncentrationen er halveret. 

”PFAS er ikke stoffer, man bliver akut syg af, men hvis man indtager for store mængder gennem flere år, kan det skade immunforsvaret - f.eks. ved at reducere virkningen af børnevaccinationer - forøge kolesterolniveauet i blodet og reducere fødselsvægten”, siger lektor Kit Granby fra DTU Fødevareinstituttet. 

Det tager 4-7 dage, før indholdet af PFAS i æg fra høns, der har indtaget kontamineret foder, er halveret, står der i pressemeddelsen. DTU Fødevareinstituttets vurderer derfor, at det nuværende problem kan løses. 

”Vores undersøgelser peger klart på, at det uønskede stof er overført til æggene via fiskemel i hønsefoderet. Derfor vil en udskiftning med en ikke forurenet foderingrediens i løbet af få uger kraftigt kunne mindske indholdet af PFAS i æggene”, siger Kit Granby.

Børn er dog i fare for at få for meget PFAS i kroppen, hvis de spiser mange økologiske æg, står der i pressemeddelelsen.

Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA, har fastsat det tolerable ugentlige indtag af summen af PFAS til 4,4 nanogram per kg. kropsvægt per uge. Blandt de børn, der spiser mange æg, 5-6 æg om ugen, er indtaget 10 nanogram per kg. kropsvægt per uge. 

”Når børn kan risikere at få over dobbelt så meget PFAS som den mængde, der vurderes som værende grænsen for et sikkert indtag alene fra æg, er risikoen til at få øje på. Også når indtaget for alle aldersgrupper er lige på grænsen til det, EFSA vurderer som sikkert”, siger lektor Kit Granby fra DTU Fødevareinstituttet. 

Landboforeninger frygter konsekvenser af PFAS-fund: Kan være katastrofaltGiftstoffet PFOS er fundet i oksekød fra køer i Odense

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også