Organisationer ønsker stop for brug af fiskemel i ægproduktion

Efter fund af PFAS i økologiske æg, vil Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer øjeblikkeligt have stoppet brugen af fiskemel i foder til høns.

Mandag morgen kom det frem, at økologiske æg fra høns e hele Danmark indeholder det skadelige stof PFAS.

En undersøgelse som DTU Fødevareinstituttet har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen viser, at indholdet i økologiske æg er 2,2-3.7 nanogram PFAS pr. gram. 

Samtidig er PFAS-indholdet i frilands-, skrabe-, og burhønse-æg er under 0,2 nanogram pr. gram.

Stoffet er overført igennem fiskemel, der bruges til foder, og derfor har Økologisk Landsforening afholdt møde med repræsentanter fra ægpakkerier, foderleverandører og ægproducenter for at kræve øjeblikkeligt stop for brug af fiskemel i foder til æglæggende høner.

Efter mødet konkluderer foreningen, at branchen bakker op om kravet, fremgår det af en pressemeddelelse, hvor Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening, udtaler:

”Vi er chokerede over, at der er fundet PFAS i økologiske æg – det er på ingen måde acceptabelt, men vi er samtidig taknemmelige for, at denne nye viden om fiskemel er kommet frem, så vi kan reagere prompte. Rene, sunde fødevarer uden forurening eller giftstoffer er økologiens DNA, ligesom forsigtighedsprincippet er et centralt pejlemærke for alle økologer.”

PFAS fundet i økologiske æg

DTU oplyser, at indholdet af PFAS-stoffet PFOS i æggene er halveret 4-7 dage, efter brugen af fiskemel er ophørt. Derfor vil en udskiftning med en ikke forurenet foderingrediens i løbet af få uger kraftigt kunne mindske indholdet af PFAS i æggene. 

Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, vil have sagen undersøgt nærmere, udtaler han i en pressemeddelelse.

”Vi ønsker et stop for brug af fiskemel i foderet indtil de nærmere omstændigheder er klarlagt. Jeg har stor forståelse for de udfordringer det giver, men fødevaresikkerheden er altafgørende, og vi skal værne om den høje tillid, der er til økologiske produkter.”

Organisationerne efterlyser nu en permanent løsning på problemet. 

Anmoder om særregler for økologer

En typisk foderblanding til økologiske høner indeholder omkring 3-6 pct. fiskemel. Fiskemel fungerer i dag som en vigtig kilde til protein og aminosyrer, der er afgørende for høners velfærd, sundhed og evne til at lægge æg. 

Fjernes fiskemel fra foderet, skal det erstattes af en anden kilde til protein og aminosyrer. Derfor har Økologisk Landsforening anmodet Fødevareministeriet om at vedtage særlige produktionsregler, så det bliver muligt for økologer at bruge andre kilder til proteiner i foderet i en periode, indtil der er en permanent løsning.

Sideløbende undersøger foreningen, om pakkerier og myndigheder kan indsætte overvågning for PFAS i æg som standard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også