Nyt avlsmål skal knække kurven for pattegrises dødelighed

Dødeligheden blandt pattegrise skal falde med et procentpoint årligt, forventer Landbrug & Fødevarer efter lancering af nyt avlsmål.
Foto: Casper Dalhoff/ERH
Foto: Casper Dalhoff/ERH

Dødeligheden blandt pattegrise er gået den gale vej, men nu mener Landbrug & Fødevarer, at man har fundet nøglen til at vende den kedelige tendens.

Gennem de senere år har Avl & Genetik, der hører under Landbrug & Fødevarer, fastsat et nyt avlsmål, der skal resultere i en højere overlevelse blandt pattegrise.

Ifølge organisationens resultater vil overlevelsen blandt pattegrise således stige med 1 procentpoint om året som følge af avlsfremgangen. Det meldes ud på dagen, hvor erhvervet afholder grisekongres i Herning.

”De nye egenskaber giver en større økonomisk værdi for griseproducenten, da antallet af pattegrise øges gennem overlevelse. Desuden er det en stor gevinst for velfærden i farestalden, da pattegrisene bliver mere robuste fra fødsel,” siger Tage Ostersen, afdelingsleder i Avl & Genetik hos Landbrug & Fødevarer.

Pattegrises dødelighed har været et fokuspunkt siden 2014, hvor en handlingsplan blev vedtaget af den daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Ambitionen fra dengang lød på, at dødeligheden blandt pattegrise skulle være på 16 pct. i 2020, men den steg tværtimod fra 21,6 pct. i 2014 til 23,1 pct. i 2020.

”Vi har stort fokus på, hvordan vi kan forbedre avlen og overlevelsen igennem genetikken hos DanBred. Ved at forbedre overlevelsen hos pattegrisene er vi samtidig med til at løfte velfærden og hjælpe management på vej i de danske stalde,” siger Christian Fink Hansen, sektordirektør hos Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Avlsmålet fastsættes for hver af de tre DanBred racer af bestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, som primært består af griseproducenter. Avlsmålet består af de vigtigste egenskaber i griseproduktionen vægtet med deres økonomiske værdier.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også